Manisa, Türkiye zeytin üretiminde söz sahibi oldu

Zeytin üretim alanı, ağaç sayısı ve üretim miktarı her geçen yıl artan Manisa, Türkiye'nin zeytin üretiminde söz sahibi oldu.

Google Haberlere Abone ol
Manisa, Türkiye zeytin üretiminde söz sahibi oldu

Zeytin üretim alanı, ağaç sayısı ve üretim miktarı her geçen yıl artan Manisa, Türkiye'nin zeytin üretiminde söz sahibi oldu. Ülkedeki 158 milyon zeytin ağacının 21 milyonunun bulunduğu şehirde, toplam üretiminin yüzde 13,5'i yapılıyor. En çok zeytin ağacı, Aydın'dan sonra Manisa'da bulunuyor. İzmir ve Aydın'dan sonra en çok zeytin bu ilde üretilirken en çok zeytin üretim alanına sahip Aydın, İzmir ve Muğla'dan sonra dördüncü sırada yer alıyor. 29 bin üretecinin olduğu ilde, 91 bin hektar alanda zeytin üretiliyor. Bu yıl rekoltenin 147 bin tonu sofralık, 60 bin tonu yağlık olmak üzere 207 bin tonu bulması bekleniyor. İlde 13 bin ton zeytinyağı üretilirken 7 bin 200 ton zeytin ve 280 ton zeytinyağı ihraç ediliyor. Manisa'da 247 zeytin işletmesi ve 126 zeytinyağı tesisi bulunuyor. En çok zeytin üretimi ise Akhisar ilçesinde.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, zeytin üretiminin her yıl arttığını söyledi. Bu artışın hem Manisa hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydetti. Manisa'da 2002 yılında zeytin üretim alanı 53 bin hektarken şu anda 921 hektara çıktığını dile getiren Çebi, aynı şekilde 2002 yılında 139 bin ton zeytin üretilirken 2012'de 247 bin tona çıktığını ifade etti. Bu sene mevsim şartlarından dolayı verimin biraz düştüğünü belirterek, "Bu yıl, şu an itibariyle üretim 207 bin ton olarak bekleniyor ancak hasat devam ettiği için daha da artmasını bekliyoruz." dedi. İlde meyve veren ağaç sayısının 17 milyon 11 bin olduğunu, 3 milyon 700 bin ağacın henüz verim çağında olmadığını, bu ağaçların da meyve vermeye başlamasıyla ilin zeytin üretimin daha da artacağını ifade etti.

Zeytinin Manisa'da yetişen önemli ürünlerden biri olduğunu aktaran İl Müdürü Çebi, "Son yıllarda yapılan desteklemelerle yeni zeytin bahçeleri kuruldu. Geçen yıl 20 milyon 58 bin ağaçtan, 247 bin ton zeytin üretimi gerçekleşti. Üretimimiz her geçen artıyor. Zeytin bahçelerinin yüzde 72'si sofralık, yüzde 28'i yağlık çeşitlerden oluşuyor." diye konuştu.

Dünya genelinde 37 ülkede ekonomik anlamda zeytin üretimi yapıldığını aktaran Çebi, 9,8 milyon hektar üretim alanının yüzde 95'inin Akdeniz bölgesinde yer aldığını söyledi. Dünyada 13 milyon ton dane zeytin üretildiğini, İspanya'nın yüzde 26 oranla birinci sırada yer aldığını, onu yüzde 23 ile İtalya ve yüzde 15 ile Yunanistan'ın takip ettiğini, yüzde 9 ile Türkiye'nin dördüncü sırada olduğunu bildirdi.

Türkiye, sofralık zeytin üretiminde İspanya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Zeytinyağında ise İspanya, İtalya, Yunanistan, Fas ve Tunus'la rekabet içinde. Türkiye'de 813 bin 765 hektar alanda zeytin üretiliyor. Tarım alanlarının yüzde 3,4'ü zeytin; buralarda 158 milyon adet zeytin ağacı bulunuyor. Bunun 20 milyon 58 bini Manisa'da, onun da 13 milyonu Akhisar ilçesinde yer alıyor. CİHAN

Yorumlar