Manisa en çok kiraz üreten ikinci il oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, kiraz yetiştiriciliği her geçen yıl artan Manisa’nın, Türkiye’nin en çok kiraz üreten ikinci ili olduğunu bildirdi. İl Müdürlüğü tarafından, "Her Yönüyle Kiraz" konulu bir seminer...

Google Haberlere Abone ol
Manisa en çok kiraz üreten ikinci il oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, kiraz yetiştiriciliği her geçen yıl artan Manisa’nın, Türkiye’nin en çok kiraz üreten ikinci ili olduğunu bildirdi. İl Müdürlüğü tarafından, "Her Yönüyle Kiraz" konulu bir seminer düzenledi. Çebi’nin de katıldığı seminerde kirazın agronomisi, kimyası, antioksidan profili, kalite kontrolü, teknolojisi ve tarladan sofraya HACCP'e uygunluk açısından değerlendirmeleri konu alındı.

Burada konuşan İl Müdürü Çebi, Manisa’nın kiraz yetiştiriciliğinin son yıllarda önemli artış gösterdiğini belirterek, “İlimiz, kiraz üretiminde ülke ikincisi olup dikili ağaç sayısı bakımından birinci sırada yer almaktadır. İlimizde 2013 yılı verilerine göre 34 bin 993 ton kiraz üretilmiş olup toplam ihracatımız 37 bin 77 tondur.” dedi.

Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ise Türkiye’nin dünya kiraz üretiminde payı olan başlıca beş ülke arasında bulunduğunu ve yüzde 31 payla birinci sırada yer aldığını söyledi. Tokuşoğlu, 7 milyon 450 bin kiraz ağacı ve yılda yaklaşık 230 bin ton ürünle Türkiye’nin dünyanın en büyük kiraz üretici ülkesi olduğunu kaydetti. Kirazın anayurdunun Kuzey Anadolu olduğunu aktararak, “Ülkemizde 100 üzeri kiraz çeşidi mevcut olup yılda yaklaşık 250 bin tonu geçen üretim gerçekleşmektedir. Salihli kirazımız, coğrafi işaretleme almıştır. Kiraz, yetiştiği bölgeye ve çeşidine göre nisan sonu ile temmuz başı arasında olgunlaşma dönemi geçirir.” şeklinde konuştu.

Kirazın kullanım alanlarına da değinen Doç. Dr. Tokuşoğlu, “Kiraz, taze tüketiminin dışında pastacılık sanayisinde, şekerlemecilikte, meyve suyu, meyveli içecek ve içki yapımında, reçel ve kurutulmuş meyve olarak tüketilebilmekte, konserve ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca kiraz ağacı kökünden kaliteli pipo, kiraz kerestesinden kaliteli mobilya çeşitleri, kiraz zamkı, kumaş endüstrisi ve ağaç kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyve sapı ve çekirdekleri de tedavi amaçlı kullanılmaktadır.” dedi. Kansere karşı koruyucu özelliği de bulunduğunu ifade ederek, “Kiraz, özellikle potasyum açısından oldukça zengin bir meyvedir. Yüksek tansiyon riskini indirgeyici, kalp damar sağlığı açısından son derece sağlıklı ve böbrek sağlığı açısından oldukça risksizdir. Güçlü bir antioksidan kapasitesine sahip olduğu bildirilmektedir. Potansiyel sağlık etkileriyle özellikle damar tıkanıklığı, kalp krizi ve inme riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmektedir. Kirazlarda bulunan çözünmeyen lifler, göğüs ve kolon kanseri gibi belirli kanser türleri riskini sınırlamaya yardımcı olmaktadır. Kirazın kalorisinin düşük olması da son derece sağlıklı bir gıda olduğunu göstermektedir. Kiraz meyvesinin ışık alımı, antosiyanin bileşiklerinin konsantrasyonunun artmasını tetiklemektedir. 20 kiraz tüketilmesi, bir aspirin kullanımıyla özdeş etki sağlamaktadır. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin ağrı kesici etkisinin, aspirinden 10 kat daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Kirazlar, melatoninin önemli bir kaynağıdır. Melatonin, potansiyel bir uyku tetikleyici, yani uyku arttırıcı olarak bilinmektedir.” diye konuştu.

Türkiye’de ilk defa Salihli kirazı üzerinde denenen kiraz tableti araştırmalarının devam ettiğini de aktaran Özlem Tokuşoğlu, “Kirazın altı ay süreyle soğukta depolamasıyla antosiyaninlerin içeriğinde yüzde 50’den fazla kayıp oluşmaktadır. Bu nedenle sağlığa önemli katkıları olan kirazdaki antosiyaninlerin beslenme açısından her an hazır olabilmesi için Türk kirazlarındaki antosiyaninlerin tablet halinde piyasada bulunması yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir. Ülkemiz açısından iyi bir üretim alanı olan Manisa Salihli’de yetişmekte olan kirazlar, sektör açısından yeni bir pazar niteliği oluşturacaktır. Kiraz tableti, ülkemiz açısından Manisa’da orijinlenmiş yegane antosiyanin antioksidan kaynağı olan doğal fonksiyonel gıda olacaktır.” dedi. CİHAN

Yorumlar