Maliye Bakanlğı: Bütçe Şubat'ta 2,3 Milyar Lira Açık Verdi

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Şubat'ta merkezi bütçe 2.36 milyar TL açık verdi.

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanlğı: Bütçe Şubat'ta 2,3 Milyar Lira Açık Verdi

Maliye Bakanlığı, Şubat ayında merkezi İdare bütçesinin 2.36 milyar lira açık verdiğini, getiri dışı fazlanın (FDF) ise 4.53 milyar lira olduğunu açıkladı. Geçen sene Şubat ayında bütçe 1.7 milyar lira çok vermiş, FDF 5 milyar lira olmuştu.

İKİ AYDA 1,4 MİLYAR LİRALIK FAZLA

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Ocak-Şubat'ta bütçe 1.4 milyar lira çok verirken, FDF 13.3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Geçen sene tıpkı çağda bütçe 3.6 milyar lira çok vermiş, FDF 11.9 milyar lira olmuştu.

AÇIK NEDEN KAYNAKLANDI?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bütçe değerlendirmesinde şunları kaydetti: 'Şubat ayında bütçenin açık vermesi dönemsel birtakım etkenlerden ötürü harcamaların yüksek gerçekleşmesinden kaynaklanmıştır. Altyapı yatırımlarına aktarılan kaynaklar ile getiri harcamalarının Şubat ayına yığılması bunda tesirli olmuştur.

PİYASALARDAKİ DALGALANMA VURDU

Öte yandan 2015 yılında finansal piyasalardaki dalgalanma ve iç talepteki nispi yavaşlamaya karşın bütçe gelir performansı zinde kalmaya devam etmiştir. Yılın ilk iki ayında bütçe gelirleri yıllık bazda yüzde 11 artarak 80,3 milyar TL'ye ulaşmıştır. Bütçe gelirlerindeki yükseliş oranı 2015 yılı bütçe gelirleri için öngördüğümüz yüzde 6,2'lik yükselişın iki katına yakındır.

EKONOMİK YAVAŞLAMA ETKİLİ

Yılın ilk çeyreğindeki ekonomik yavaşlamanın etkisi hissedilmemiştir. Önümüzdeki aylarda iç alakanın daha da canlanması bütçe performansını müspet etkileyecektir. Bu çerçevede 2015 yılı bütçe açığının öngördüğümüz hedefler ile uyumlu gerçekleşmesini bekliyorum.'

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar