Maliye Bakanı Şimşek: Bütçe giderleri yüzde 11,3 arttı

Bütçe gelirleri, 2014 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 arttı.

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı Şimşek: Bütçe giderleri yüzde 11,3 arttı

Bütçe gelirleri, 2014 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 arttı. Aynı dönemde bütçe giderlerindeki artış ise biraz daha fazla oldu; yüzde 11,3.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıkta makro ekonomik gelişmeler ve 2014 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi. 2014 yılı mart ayında bütçenin 5,1 milyar açık verdiğini belirten Şimşek, bu rakamın geçen senenin aynı dönemine göre 300 milyon TL daha az olduğunu söyledi. Faiz dışı dengenin de geçen seneye göre önemli bir iyileşme kaydettiğini dile getiren Bakan Şimşek, şu bilgileri verdi:

“Geçen sene mart ayında faiz dışı açık 460 milyonluk TL’idi. Bu sene 538 milyon TL fazla verdik. Gerek bütçe açığı, gerekse faiz ışı denge açısından baktığımız zaman, 2014 mart ayı, 2013 mart ayına göre daha iyi performans söz konusu. 2014 yılı Ocak-Mart dönemine girince, bütçe açığı 1,5 milyar lira olmuştur. İlk çeyrekteki açık 2014 yılı için öngördüğümüz 33,3 milyarlık bütçe açığının sadece, yüzde 4,6’sına denk gelmektedir. 2013 yılın ilk çeyreğinde özelleştirme gelirini dikkate alırsanız bu sene bütçe performansı iyi. Faiz dışı fazla ise bu yılın ilk çeyreğinde, geçen senenin aynı dönemine göre 12,6 daha düşük gerçekleşmiştir. 12,5 milyar lira olarak. Bu rakam, İle faiz dışı bütçe hedefinin yüzde 66,5’ine ulaştı. Bütçe giderleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 arttı. Bütçe harcamaları, bütün yıl bütçe hedeflerinin yüzde 24, 2’sine tekabül etmektedir. Bu kapsamda bütçe başlangıç harcamaları giderleri başlangıçla uyumludur. Toplam harcamalar içiresinde faiz hariç bütçe giderleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 daha yüksek bir oranda arttı. Faiz giderleri ise yüzde 7,8 oranında azaldı.”

Gelir tarafında ise 2014 yılı Ocak-Mart döneminde, bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre 10,8 oranında arttığını bildirdi. OVP’de bütçe artışlarında yüzde 3 artış öngördüklerini hatırlatan Şimşek, yılın ilk çeyreğindeki bu artışın, bütçe hedeflerine göre 'iyi noktada' olduklarının göstergesi olduğuna işaret etti. Şimşek böylelikle bu yıl sonu için öngördükleri hedeflerin yüzde 25,9’unu yılın ilk üç ayında gerçekleştirdiklerini açıkladı. Şimşek, dolayısıyla bütçe giderlerine oranla bütçe gelirlerinin gerçekleşme performansının daha yüksek seyrettiğine dikkat çekti.

VERGİ GELİRİNDEKİ ARTIŞ: YÜZDE 10

Şimşek, gergi gelirlerinde ise geçen yılın aynı oranına, yüzde 10 göre artışın sağlandığını bildirdi. Yılın ilk çeyreğinde, vergi gelirlerinin ekonomideki bir takım yavaşlamaya rağmen yüksek seyretmesinin önemli olduğunu vurgu yapan Şimşek, geçen yıl Botaş’ın geçmiş yıllar için yaptığı 3,4 milyon TL ödemesinin olduğunu da hatırlatarak, bu ödemelerin dikkat alındığında vergideki artış oranının aslında yüzde 15’e gibi bayağı yüksek düzeye çıktığını söyledi.

“İLK ÇEYREKTEKİ VERGİ DIŞI GELİRLER YÜZDE 14,4 ARTTI”

Vergi dışı gelirlerin ise ilk çeyrekte yüzde 14,4 arttığını kaydeden Bakan Şimşek, ilk çeyrekte 3 milyar liralık sermaye gelirlerinin arttığını söyledi. Şimşek, “Bu sene 2B’den toplamda 961 milyon liralık bir gelir öngörüsünde bulunmuştuk. Bunun ilk çeyreğinde yüzde 70’ini gerçekleştirmiş olduk. Yılın ilk çeyreğinde 2B gelirleri 670 milyon liraya ulaştı. Dolayısıyla, 2B gelirlerini rahatlıkla tutturacağımızı ve aşacağımızı söyleyebiliriz." diye konuştu.

Şimşek, gerçekleşmelere bakıldığında sene başındaki öngöre göre iyi gidişin yaşandığını dile getirdi. Güçlü bir performans söz konusu olduğuna ve kalan dokuz ayda mali disiplini elden bırakmamaya özen gösterdiklerini anlatan Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

“Bu sonuçlar, bizim 2014 yılı bütçe dengemiz ve bizim faiz dışı hedeflerimizi yakalayacağımızı göstermektedir. Mart ayında önemli bir seçimi geride bıraktık. Bu seçimde halkımız bize olan güvenini ve desteğini göstermiştir. Halkımız istikrardan yana, tercihini kullanmıştır.”

"SİYASİ İSTİKRARIN DEVAM EKONOMİYİ BÜYÜTECEK”

Bakan Şimşek, son çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 4,4, yılın tamamında ise yüzde 4 büyüdüğünü ifade ederek, yılın tamamına ilişkin büyümenin kendi tahminlerine göre gerçekleştiğini vurguladı. Büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler olsa da büyülenin devam edeceğinin kanısında olduklarını dile getiren Şimşek, siyasi istikrarın devam etmesinin büyümenin süreceğine işaret ettiğini, iç talebin bir miktar toparlanma ihtimalini yükselttiğini kaydetti.

“2014’DE BÜYÜME ILIMLI VE DENGELİ OLACAK”

Şimşek, 2014 yılı için de “2014 de büyümenin ‘ılımlı’ ama ‘dengeli’ geçecek, enflasyon inişe geçek, kamu borç dinamiklerinde iyileşmenin devam edecek, cari açıkta ciddi bir azalma olacak. İlk üç aydaki gidişatta, bu bahsettiğimiz öngörüleri destekler mahiyettedir.” öngörülerinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar