Maliye Bakanı: Sayıştay’a 25 milyon muhasebe kaydı verdik

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay Kanunu'nu kendilerinin çıkardığını vurgulayarak, “Kanunu biz çıkardık, sonra bir sürü tartışma oldu.

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı: Sayıştay’a 25 milyon muhasebe kaydı verdik

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay Kanunu'nu kendilerinin çıkardığını vurgulayarak, “Kanunu biz çıkardık, sonra bir sürü tartışma oldu. Bu tartışmaların arka planını bilmeyenler için şunu söyleyeyim, biz Sayıştay’a kamu harcama denetimini yapması için 25 milyon muhasebe kaydı verdik.” dedi.

Mehmet Şimşek, SETA’da 'Türkiye’de Kamu Mali Yönetim ve Kazanımları' başlıklı bir sunum yaptı. Şimşek, sunumunda Sayıştay denetimleri tartışmasından Gezi olaylarındaki vergi tartışmalarına kadar birçok konuya değindi.

Sayıştay raporu tartışmalarında bir çok kafa karışıklığı olduğunu dile getiren Şimşek, tartışmanın bilinmeyen tarafını şöyle anlattı:

“Sayıştay’a tüm raporları verdik fakat bizden idare bazında bilanço mizan gibi tablolar istediler. Bir bilançoda bir idarenin tüm alacakları borçları varlıkları giderleri gelirleri hepsi gösterilir ve dengede olması lazım. Türkiye’de devlet tüm vergi gelirlerini Maliye Bakanlığı toplar. İdareler vergi geliri toplamaz. Bütün borçlanmayı Hazine yapar, Hazine borçlanma yaparken ben Maliye Bakanlığı adına borçlanıyorum, Çevre şehircilik için borçlanıyorum diyemez. Çünkü hazine genel anlamda bütçe açığını yerine getirmek için borçlanır ama ilgili kurumlar kendi adına borçlanamazlar. Kamunun mülkleri vardır. Hazine mülkleri diyoruz, tüm Hazine mülklerini Maliye Bakanlığı yönetir. Biz kurumlara yer veririz. Ama o yer kendilerinin değil ve onun mülkiyeti Hazineye ve Maliye Bakanlığına aittir. Şimdi hal böyle olunca kurumlar kendi mülklerinin sahibi değil, kendi adlarına borçlanamıyor, kendi adlarına vergi toplayamıyorlar. Böyle olunca idari bazda bizim bilanço hazırlamamız mümkün değil. Ya Türkiye’deki sistemi değiştirmek lazım, ya da böyle bir talep anlamlı değil. Tüm dönemde tartışılan konu buydu. Sayıştay’ın vermedi dediği rapor aslında idare bazında bilanço mizan türü raporlar. Aslında biz o raporları da verdik ama haklı olarak o raporlar tutarlı olmaz niye? Çünkü idareler böyle bir kayıt sistemine sahip değiller. Tüm bu tartışmalar sonucunda biz Sayıştay’la bir araya gelelim bir çalışma sistemi kuralım. Siz de biz de dünya uygulamalarına bakalım. Eğer hakikaten böyle bir sistem gerekiyorsa ille de bilanço istiyorsanız biz sistemimizi değiştiririz ama buna geçiş sürecine ihtiyacımız var yok eğer aslında dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi genel devlet için bilanço yeterli ben harcama denetimini yaparım derseniz o zaman sorun yok bu şekilde devam edebiliriz.”

Sayıştay’ın tek taraflı olarak, hükümetle görüşmeden bir yönetmelikle bilanço konusunu gündeme getirdiğini savunan Maliye Bakanı, “Biz kendilerini defalarca uyardık, devletin mevcut sistemiyle bu raporlar üretilemez, denetime de bir faydası yok. Biz bu konuyu çözeceğiz, ya sistemi değiştireceğiz uyum sağlayacağız, ya da Sayıştay hiçbir ülkenin uygulamadığı idare bazında bilanço talebinden vazgeçecek.” diye konuştu.

KEŞKE VERGİ MAHREMİYETİ OLMASA DA ŞİRKETLERİN YALANLARINI YÜZÜNE VURSAK

Vergi mahremiyeti nedeniyle şirketlerin, kendilerine yapılan denetimlerle ilgili atıp tuttuğunu aktaran Mehmet Şimşek, “Vergi mahremiyeti olmasa çoğu zaman söyledikleri yalan yanlış. Denetim 2012 de başlamış diyelim, Gezi Olayları sonrası bitmiş denetim diyorlar ki, Gezi olayında şu şirket şunu yapmıştı da ondan dolayı denetime tabi tutuluyor. Denetim bir buçuk yıl önce başlamış yeni bittiği için gündeme geliyor bunun benzeri o kadar olay var ki. Çoğu zaman şirketler çıkıp denetimler şöyle başlamıştı da biz aslında böyle bir şey yok siz niye böyle yazıyorsunuz demediler. Keşke vergi mahremiyeti olmasa çıkıp yüzlerine vursak diye kendi kendime çok düşündüm vergi mahremiyetini de kaldırmak istiyorum şahsen. Ben samimi olarak söylüyorum elimden geliyorsa vergi mahremiyetini külliyen kaldıralım. Kim ne vermiş ne zaman denetleniyor bu işi bilsin. Benim kararımla olmuyor bu işler.” dedi.

Faizlerin yükselmesiyle faiz lobisi tartışmalarına atıf yapan Bakan Şimşek, “Biz ne yabancı yatırımcıya ne yerli yatırımcıya faiz lobisi diye zikretmek gibi bir niyetimiz yok.” dedi.

YOLSUZLUK KRİZİNİ FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ

Türkiye’de yolsuzluk algı endeksi diye bir endeksin olduğunu anlatan Şimşek, “2002 yılında Türkiye 102 ülke arasında 65. Sıradayken, 2013’te 177 ülke arasında 53. Sıraya yükselmiş. Bu ülke yolsuzlukla mücadele etmiş ancak tamamen sıfırlayamamış. Yakında biz bu krizi fırsata çevireceğiz daha şeffaf reformlar yapacağız.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar