Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı

- "(Şans oyunlarının özelleştirilmesi) İhale yine dolar cinsinden gerçekleştirilecek ancak yatırımcı önceki ihalede olduğu gibi ödemeyi dolar veya Türk lirası cinsinden yapmak konusunda seçim hakkına sahip olacak" - "Yaptığımız iyileştirmelerin 10 yıllık süreçte meydana getirebileceği olumlu hasılat artışları dikkate alınarak, değer yeniden belirlenmiştir"

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresinin düzenlediği şans oyunlarının lisans hakkının özelleştirilmesi ihalesinin dolar cinsinden gerçekleştirileceğini belirterek, "Ancak yatırımcı önceki ihalede olduğu gibi ihale işlemi tamamlandıktan sonra ödemeyi dolar veya Türk lirası cinsinden yapmak konusunda seçim hakkına sahip olacak." dedi.

Ağbal, söz konusu ihaleye ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığında düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Yeni ihalede lisans hakkı devrinin süresinin 10 yıl olarak kaldığının hatırlatılarak, bunun bilinçli bir tercih olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, süreye ilişkin farklı alternatifleri konuştuklarını, buna karşın sürenin 10 yıl olarak belirlenmesinin daha doğru olacağını değerlendirdiklerini söyledi.

İhalenin yine dolar cinsinden gerçekleştirileceğini bildiren Ağbal, "Ancak yatırımcı önceki ihalede olduğu gibi ihale işlemi tamamlandıktan sonra ödemeyi dolar veya TL cinsinden yapmak konusunda seçim hakkına sahip olacak. Bu hakkını ihale sonrası hemen açıklayacak. Dolayısıyla bu çerçevede hem peşin ödeme konusunu hem de yapacağı ödemenin para birimi cinsini de belirlemiş olacak. Bu açıdan yapılan düzenleme, önceki ihaleyle aynı koşulları sağlıyor." diye konuştu.

- Bir günde iki çekiliş olabilecek

Yeni oyun konusunda bir kısıtlama olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Ağbal, Milli Piyango İdaresinin onayına tabi olmak şartıyla oyun sayısının artırılabileceğini dile getirdi.

Buna karşın her yeni oyunun oynanma koşullarının da Milli Piyango İdaresinin onayına bağlı olduğunu anlatan Ağbal, "Her oyunda günde bir yerine iki çekiliş yapma hakkı olacak." ifadesini kullandı. Ağbal, bu uygulamanın işletmenin elde edeceği hasılatı artıran bir düzenleme olduğunun altını çizdi.

İhale Komisyonunun lisans hakkı devrinin bedeline ilişkin değerleme çalışması yaptığını anımsatan Ağbal, "Bütün bu yönetmelik ve şartnamede yapmış olduğumuz değişikliklerin her birisi dikkate alınmak suretiyle Milli Piyango Lisans Hakkı Sözleşmesinin değeri yeniden belirlenmiştir. Yaptığımız iyileştirmelerin 10 yıllık süreçte meydana getirebileceği olumlu hasılat artışları dikkate alınarak, değer yeniden belirlenmiştir." ifadelerini kullandı.

- Savunma sanayine aktarılacak pay

Bir başka soru üzerine Ağbal, işletmecinin kendisinde olmayan yetkinliği, yerli veya yabancı bir operatörü yanına alarak karşılayabileceğini kaydetti.

Hasılat paylaşımında savunma sanayinin hangi kalem içinde yer aldığına dair bir soru üzerine Ağbal, "Bu konuda yaptığımız yasal düzenlemeyle kamunun payı olarak aktarılan tutardan, savunma sanayi ve diğer kuruluşların kaynağını bütçeden aktarıyoruz. Dolayısıyla aktarılacak kamu kaynağının kaynağı, sözleşmenin kendisi değil, doğrudan doğruya merkezi yönetim bütçesinden gelen kamu payından olacak." yanıtını verdi.

Satış gelirlerinin paylaşımına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, önceki ihalede yer alan oranların aynen korunduğunu söyledi.

Bakan Ağbal, Milli Piyango İdaresinin, herhangi bir hile olmaması için firmanın hazırlayacağı yazılımı denetleyeceğini de sözlerine ekledi.

- İki çekiliş hakkı sayısal oyunlar için geçerli

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Muammer Çolak da bir soru üzerine günde iki çekiliş hakkı düzenlemesinin ayrıntılarını anlattı.

İdarenin düzenlediği çevirim dışı ve çevirim içi oyunlar bulunduğunu hatırlatan Çolak, çevirim dışı oyunların Milli Piyango ve hemen kazan, "sayısal oyunlar" olarak anılan çevirim içi oyunların ise sayısal loto, şans topu, süper loto ve 10 numara olduğunu söyledi.

Çolak, günde iki kez yapılacak çekilişin, çevrim içi oyunlar için geçerli olduğunu belirterek, "Bizim oyunlarımız şu anda haftada bir defa oynanıyor ama yeni dönemde günde iki defa çekiliş yapılabilecek. Diyelim ki saat 14.00 çekilişi... 14.00'e kadar vatandaş oyun oynayabilecek, 14.00'te çekilişi yapılacak, hesap kesilecek. Yeni oyun süreci saat 14.00'ten sonra başlayacak." dedi.

Yorumlar