Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (2)

- "Geçmişte yapmış olduğumuz reform düzenlemelerine yenilerini eklemek suretiyle reform çabamızı devam ettireceğiz" - "(KDV iadeleri) Bizim bunu en kısa sürede inceleyip vatandaşa vermemiz gerekir. Zaten bu nedenle bir eylem planı ortaya koyduk" - "Önümüzdeki dönemde vergi kanunlarında reform niteliğinde sayılabilecek yasal düzenleme hazırlıklarımız var"

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (2)

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, hükümet olarak ekonominin gerekleri neyse bu zamana kadar yaptıklarını, bundan sonra da yapmayı sürdüreceklerini belirterek, "Geçmişte yapmış olduğumuz reform düzenlemelerine yenilerini eklemek suretiyle reform çabamızı devam ettireceğiz." dedi.

Ağbal, Maliye Bakanlığı Konferans Salonu'nda bu yılın ocak-haziran dönemine ait bütçe gerçekleşmeleri ve makro-ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'den Rusya'ya heyet gittiği anımsatılarak, taraflar arasında neler görüşüldüğünün sorulması üzerine Ağbal, her iki ülkenin birbirleri için stratejik partner konumunda bulunduklarını söyledi.

Başka ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkilerde de aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Ağbal, "Hükümet olarak ortaya koyduğumuz yaklaşım, bu anlamdaki girişimler önümüzdeki dönemde dış politika anlamında olumlu gelişmelere neden olurken, dış politika kanalı üzerinden ticaret, yatırım, cari işlemler dengesi ve turizm gelirleri anlamında ekonomiye önemli katkı sağlayacaktır. Rusya'ya giden heyet döndükten sonra görüşülen konulara ilişkin gerekli açıklamaları yapacaktır." diye konuştu.

- Bütçe açığının haziranda artış göstermesi

Haziranda bütçe harcamalarını yukarıya çeken temel faktörlere de değinen Ağbal, şöyle devam etti:

"Emekli maaş ödemelerinin, bankalara daha önce yatırılması, temmuz değil hazirana kaymış olması cari transfer harcamalarımızı geçen seneye göre farklılaştırmıştır. Geçen yıl haziranda tarımsal destekleme ödemeleri çok sınırlı. Bu yıl haziranda ise tarımsal destekleme ödemesi olarak 2,3 milyar liralık harcama yaptık. Bu, bütçenin içinde olan bir harcama. Emekli aylıkları da öyle. İlave öngörülen bir harcama değil. Yaşlı aylığı ödemelerinde de yine bir ay kayması var ama burada önemli olan cari transferlerimizdeki ay kaymasından ziyade Karayolları ve Devlet Su İşleri özellikle iş gerçekleşmelerine bağlı olarak haziranda nispeten ciddi olarak daha fazla hak ediş ödemesi yaptı. Bu, bütçede öngörülen ödeneği olan harcamalardır. Muhtemelen önceki aylardaki hak ediş gerçekleşmeleri daha düşüktür. Normalde 6. ve 12. aylarda hak ediş ödemeleri artabiliyor. O açıdan sermaye giderlerinde yaklaşık 2,1 milyar liralık bir artış var."

Ağbal, genel olarak bakıldığında ocak-haziran döneminde bütçede öngörülen harcama trendine uygun hareket ettiklerine dikkati çekerek, "Yani 100 liralık ödeneğimiz varsa ilk 6 ayda bunun 48 lirasını harcamış durumdayız. Geçen sene bunun 50 lirasını harcamış durumdaydık." ifadesini kullandı.

Mali disipline her zaman önem verdiklerini vurgulayan Ağbal, kamu kurumlarının harcamalarını kontrol etmek, bütçede öngörülmeyen herhangi bir harcamaya imkan vermemek konusundaki hassasiyetlerinin devam edeceğini dile getirdi.

- "KDV iadeleri arttı"

KDV iadelerine yönelik bir soru üzerine Ağbal, iadelerin haziran ayında yıllık bazda yüzde 40,5, ocak-haziran döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,3 arttığını söyledi. Ağbal, bu gelişmenin haziranda bütçe açığının artmasını etkileyen faktörler arasında yer aldığını dile getirdi.

Vatandaşın KDV iadelerinin kendi borçları olduğunu daha önce de ifade ettiklerini hatırlatan Ağbal, "Bizim bunu en kısa sürede inceleyip vatandaşa vermemiz gerekir. Zaten bu nedenle ihtisas vergi dairelerinin kurulması, iade sürecinin tamamen elektronik ortama taşınması, eğitimli personel istihdamı ve süreç konusunda mükellefin daha fazla bilgilenmesi dahil olmak üzere hazırlamış olduğumuz bir eylem planını ortaya koyduk." diye konuştu.

- "Reform çabamızı devam ettireceğiz"

Bir başka soru üzerine Ağbal, hükümet olarak ekonominin gerekleri neyse bu zamana kadar yaptıklarını, bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini belirtti. Bu anlamda daha uzun vadeli yapısal reformların hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Ağbal, "Bu konuda da önemli hazırlıklarımız var. Geçmişte yapmış olduğumuz reform düzenlemelerine yenilerini eklemek suretiyle reform çabamızı devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

Vergi alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili de hazırlık yaptıklarını belirten Ağbal, "Taksitlerini aksatan vatandaşların tekrar sisteme dahil olup 2014 Ağustos'ta başlayan taksitlendirmelere devam etmelerine ilişkin düzenleme yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde vergi kanunlarında reform niteliğinde sayılabilecek yasal düzenleme hazırlıklarımız var." diye konuştu.

Ağbal, şu anda hem bütçe açığı hem de faiz dışı fazla bakımından gerçekleşmelerin 2016 hedefleriyle uyumlu seyrettiğine dikkati çekerek, bütçede ortaya konulan mali disipline kararlılıkla devam edileceğini de sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Yorumlar