Maliye Bakanı Ağbal: (3)

- "Bundan sonra muhtasar beyannameyi veren de aynı bildirgeyi veren de aynı" - "(Mükellefler) Ayrı ayrı beyannameler yerine doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasına girmek suretiyle, tek bir beyannameyle tek bir ortamda bütün bildirgeleri verme imkanına kavuşacak"

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı Ağbal: (3)

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, muhtasar beyannameler ve sigorta bildirgelerinin birleştirilmesine ilişkin, "Bundan sonra muhtasar beyannameyi veren de aynı bildirgeyi veren de aynı. (Mükellefler) Ayrı ayrı beyannameler yerine doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasına girmek suretiyle, tek bir beyannameyle tek bir ortamda bütün bildirgeleri verme imkanına kavuşacak." dedi.

Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneğince (EMD) Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri dolayısıyla Wyndam Otel'de düzenlenen törende, Türkiye'yi bölgesinde bir yönetim merkezi haline getirmeyi istediklerini dile getirdi. Küresel şirketlerin bölge merkezlerinin kurulduğu ülkelerin son derece önemli olduğunu belirten Ağbal, bu kapsamda şirketlerin elde ettiği kazançlardan dolayı kurumlar vergisi almayacaklarını ifade etti.

Ağbal, söz konusu bölgesel yönetim merkezinde çalışan nitelikli personele ödenen ücretleri de gelir vergisinden muaf tutacaklarını kaydetti.

Türkiye'yi bölgesel ve küresel bir hizmet merkezi haline getireceklerinin altını çizen Ağbal, belirli alanlarda elde edilen kazançlara yüzde 50 kurumlar vergisi istisnası getirdiklerini hatırlattı. Söz konusu uygulamanın kapsamını genişleteceklerini dile getiren Ağbal, "Ürün testi, sertifikasyon, veri işleme ve analizi ile ilgili yurt dışına iş yaparsanız kurumlar vergisine yüzde 50 kazanç istisnası getiriyoruz." diye konuştu.

Ağbal, bir işletmenin yurt dışında sunduğu hizmetlerin toplam tutarı hasılat içinde yüzde 85'i geçtiği taktirde temel işlerde çalışan personele ücret konusunda avantaj getirdiklerini bildirdi.

- "Muhtasar beyannameyi veren ile bildirgeyi veren aynı olacak"

Muhtasar beyanname ile sigorta bildirgelerinin birleştirilmesi konusuna da değinen Ağbal, bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında çok yoğun bir çalışma yapıldığını söyledi.

Yasal düzenleme konularını tespit ederek maddeleri hazırladıklarını ifade eden Ağbal, "Bundan sonra muhtasar beyannameyi veren de aynı bildirgeyi veren de aynı. (Mükellefler) Ayrı ayrı beyannameler yerine doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasına girmek suretiyle, tek bir beyannameyle tek bir ortamda bütün bildirgeleri verme imkanına kavuşacak." şeklinde konuştu. Yıl sonuna kadar yasayı çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Ağbal, çalışmalarından dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya teşekkür ederek, düzenlemeyi hızla Bakanlar Kurulu gündemine getirmeyi planladıklarını söyledi.

EMD Başkanı Turgay Türker de derneklerinin bugün 600'e yakın üyesi ile ekonominin sesi olduklarını belirtti.

Ekonomi muhabirlerinin istihdamının artırılması gerektiğini anlatan Türker, alanında uzman bir muhabirin tüm Türkiye'ye katkı sağlayacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından Türker, Bakan Ağbal'a Altın Kalem ödülü takdim etti.

Daha sonra çeşitli kategorilerdeki ödüller sahiplerine verildi. Ekonomi Köşe Yazısı dalında "Merkez Bankasının Veri Dağıtım Sistemindeki Hata Apar Topar Düzeltildi" başlıklı köşe yazısıyla ödüle layık görülen Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, ödülünü Bakan Ağbal'ın elinden aldı.

Ağbal, Aktaş'ın, okumaktan keyif aldığı yazarlardan olduğunu söyledi. Bu arada Ağbal'ın, "Şu Maliye'nin verilerine de bir bakın" sözleri üzerine Aktaş, "Sizin de var efendim. İletirim şimdi" dedi. Ağbal ve Aktaş arasındaki diyalog salondakileri güldürdü.

Bu arada ödül töreninin sponsor kuruluşlarından Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Nail Sanlı'ya Bakan Ağbal tarafından günün anısına plaket verildi. Ağbal, plaketi takdim ettiği sırada Sanlı'ya, şirketlerin kuruluş işlemleri sırasındaki muhasebeci ücretlerinin aşağıya çekilmesi talebini iletti. Salondaki iş adamları, Ağbal'ın önerisine alkışlarla karşılık verdi. Sanlı, Maliye Bakanlığının kendi meslekleri açısından önemine işaret ederek, konuyu üyelerine ileteceklerini ve olumlu bir sonuç almayı umduklarını kaydetti.

Ödül törenine Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın'ın yanı sıra ekonomi muhabirleri ve bazı iş adamları katıldı.

Altın Kalem ödülüne layık görülen diğer gazeteciler, ödül kategorileri ve çalıştıkları kurumlar şöyle:

- Ekonomi Yerel Gazete Haberi - Burcu Taner (Kendi Fabrikasında İş Buldu-Hürriyet Ege)

- Ajans Haberi - Mehmet Çınar (Bu Nasıl Restorasyon?-DHA)

- Özden Alpdağ Özel Ödülü - Taylan Erten, Vecdi Seviğ, İsmet Hazardağlı (Ekonomi, Siyaset ve Medya (1831-2015) Başkalaşımın Öyküsü kitabıyla)

Bu arada Ulusal Haber ve Röportaj kategorilerinde ödüle layık görülen eser belirlenemediği için bu kategorilerde ödül verilmedi.

(Bitti)

Yorumlar