Malezya-Türkiye palm yağı ticareti 1 milyar dolara yaklaştı

İSTANBUL (AA) - Malezya'nın Türkiye'ye palm yağı ihracatının 1 milyar dolara yaklaştığı bildirildi. Malezya Palm Yağı Konseyinden yapılan açıklamaya göre...

Google Haberlere Abone ol
Malezya-Türkiye palm yağı ticareti 1 milyar dolara yaklaştı

İSTANBUL (AA) - Malezya'nın Türkiye'ye palm yağı ihracatının 1 milyar dolara yaklaştığı bildirildi.

Malezya Palm Yağı Konseyinden yapılan açıklamaya göre, konsey tarafından bu yıl sadece 4 ülkede düzenlenecek "Palm Yağı Semineri"nin ilki İstanbul’da gerçekleşti.

"Malezya Palm Yağı: iş birliğini maksimize etme, fırsatlardan yararlanma" temasıyla düzenlenen seminerde, Malezya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler de tartışıldı. İki ülke arasındaki palm yağı ticaretinin 1 milyar dolara yaklaştığının vurgulandığı seminerde, Türkiye'nin sadece 2015 yılında yaklaşık 400 bin ton palm yağı ithal ettiği dile getirildi.

İstanbul Ceylan InterContinental Hotel’de, 16-17 Mayıs tarihlerinde düzenlenen seminerde, palm yağının kullanım alanları ve dünya gıda sektöründeki yeri de tartışıldı.

Malezya Palm Yağı Konseyi Başkanı Dato’ Lee Yeow Chor ile Üst Yöneticisi CEO Tan Sri Datuk Yusof Basiron’un katıldığı seminerde, sıvı ve katı yağ sektörünün ileri gelenleriyle iş görüşmeleri yapıldı.

Seminerde konuşan Dato’ Lee Yeow Chor, şunları kaydetti:

"Malezya Palm Yağı Konseyi olarak sanayinin büyük oyuncularını bir araya getirip palm yağı alanındaki ihracatı geliştirmeyi ve iş birliklerini arttırmayı amaçlıyoruz. Türkiye ise bizim için çok önemli bir ülke. Palm yağı Türkiye’de oldukça yaygın olarak tercih ediliyor. Türkiye ile Malezya'nın 2014 yılında imzaladığı Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinin önünü açtı. 2014 yılında yaklaşık 80 bin ton olan ihracatımız bir yılda yüzde 413,3 artarak 2015 yılında 400 bin tona yaklaştı. Bunun sonucunda 2014 yılına göre yüzde 65,4’lük bir artışla toplamda 941 milyon dolarlık bir ticari değer elde edildi."

Kozmetik, gıda, kimya-ilaç endüstrilerinde ve pastacılık, çikolata-şekerleme, şampuan, sabun, deterjan, diş macunu üretimi gibi çok çeşitli alanlarda kullanılan palm yağı, dünyada en fazla tüketilen bitkisel yağ olarak değerlendiriliyor. Diğer bitkisel yağlara oranla rekabetçi fiyatlara sahip palm yağı, petrol bazlı olmaması ve yenilenebilir bir kaynaktan elde edilmesi sebebiyle yaygın olarak tercih ediliyor. Müslüman ülkelerde helal yağ olarak kabul edilmesi de palm yağının kullanım alanını genişletiyor.

Yorumlar