Malatyalı iş adamları Hindistan’daki yatırım olanaklarını konuştu

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Başkanı Suat Sarın, dernek olarak iş adamlarına yeni pazar, iş bağlantıları oluşturmak, sanayicinin ufkunu genişleterek ülke ekonomisine değer katma çabasında olduklarını söyledi. İş adamı...

Google Haberlere Abone ol
Malatyalı iş adamları Hindistan’daki yatırım olanaklarını konuştu

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Başkanı Suat Sarın, dernek olarak iş adamlarına yeni pazar, iş bağlantıları oluşturmak, sanayicinin ufkunu genişleterek ülke ekonomisine değer katma çabasında olduklarını söyledi. İş adamı Hasan Basri Sönmez de 6 yıl önce sadece gezmek için Hindistan’ı ilk kez ziyaret ettiğini, oraya yerleşmeye karar verdiğini ifade etti. Sönmez, "Hindistan’da Türk mallarına çok büyük bir rağbet var, çünkü bugüne kadar Çin, hep ucuz kalitesiz ve sağlıksız ürünler vermiş. Türkiye’den gelen malı konteynerden indirmeden limanda satacak olsanız en fazla 20 dakika sürer, hemen kapış kapış ederler." dedi.

MAKİAD tarafından ‘ülke tanıtım toplantıları’ programı çerçevesinde bu ay Hindistan tanıtıldı. Dernek merkezinde düzenlenen toplantıya MAKİAD Başkanı Suat Sarın, Hindistan Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri Önder Şahan ve Hindistan’da yatırımları bulunan iş adamı Hasan Basri Sönmez ve MAKİAD üyesi iş adamları katıldı.

MAKİAD Başkanı Suat Sarın, konuşmasında, dernek olarak iş adamlarına yeni pazar, yeni iş bağlantıları oluşturmak amacıyla bu toplantıları düzenlediklerini belirtti. Sarın, “En büyük hedefimiz esnafı iş adamı, iş adamını sanayici, sanayiciyi ise uluslararası ticarete entegre etmektir. Bunun için de yurt dışına açılmak, mutlaka o ülkeyi çok iyi tanıyarak olmaktadır. Bugün Hindistan’da farklı sektörlerde farklı yatırım olanakları vardır.” dedi.

Hindistan Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri Önder Şahan ise Hindistan’ın dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olarak dikkat çektiğini belirtti. Ülkenin başkentinin Yeni Delhi olmasına rağmen ticaret merkezinin Mumbai olduğunu söyleyen Şahan, şöyle devam etti: “Hindistan, 2014-2015 yılı reel büyüme oranı olarak en iyi ülkeler arasında. Ülke, iklim olarak biraz bizim ülkemize benziyor, bol yağışlı bir yer. Kişi başına düşen milli gelir 2 bin 600 ABD doları. İhracatı 219 milyar dolar. 2015 yılında 400 milyar dolar olarak beklenmekte. Döviz kuru Türkiye'deki gibi dalgalı değil, en fazla 10 kuruş aşağı veya 10 kuruş çıkabiliyor.”

Hindistan’ın kalabalık nüfus yapısı, işçi maliyetlerinin düşüklüğü, doğal ve yer altı zenginlikleri ile yatırım açısından cazip bir ülke olduğunu vurgulayan Şahan, “Büyük bir kalifiye insan kaynağı var. 2025 yılı itibari ile yaş ortalaması 30 olarak belirlenmekte, en genç ülkeler arasına ilk 5’te. Kimyasal maddeler üretiminde çok iyi. Gıda sektörü, dış alımda çok iyi, nüfus yoğun olduğu için özellikle hızlı tüketim malları ve meyve, sebze süt ve süt ürünleri, siyah et, beyaz et, süt üretimi ve tüketiminde dünya birincisi. Yıllık 105 milyon ton süt üretimi var. Sağlık sektörü, Türkiye kadar gelişmiş değil ama dünyanın en büyük ilaç hammaddesi ülkesi ve medikal malzemesi hammadde sıralamasında lider. Bilişim sektörü çok iyi, şöyle örnek verebilirim; tek bilgisayar ile bu piyasaya girip şirket olanlar var.” dedi.

Türk iş adamı Hasan Basri Sönmez de 6 yıl önce sadece gezmek için Hindistan’ı ilk kez ziyaret ettiğini, 3 yıl önce de oraya yerleşmeye karar verdiğini ifade etti. Burada çırçır rölesi ürettiğini anlatan Sönmez, “6 önce internetten araştırdığımda bu işte Çin, ABD, Hindistan’ın hakim olduğunu gördüm. Çin’e makinemi kopyalarlar diye gitmedim. ABD’den, zor olduğu için vazgeçtim. Hindistan’a karar verdim ve sürekli gidip geldim 3 yıl boyunca sonra bu şekilde çok zor olduğunu gördüm ve oraya yerleştim. Şu an sadece bu sektörde değil pirinç ihracatı, turizm ve tekstilde hizmet veriyorum. Hindistan, Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 80’ini karşılıyor. Haftalık 5 bin ton pirinç gönderiyoruz. Ayrıca, bunun yanı sıra Türkiye’den mermer alıyoruz. Hindistan’da Türk mallarına çok büyük bir rağbet var, çünkü bugüne kadar Çin, hep ucuz kalitesiz ve sağlıksız ürünler vermiş. Türkiye’den gelen malı konteynerden indirmeden limanda satacak olsanız en fazla 20 dakika sürer, hemen kapış kapış ederler. Türkiye’den tarım makinesi ithal ediyorlar, hatta Malatya’dan kayısı geliyor, bunun birçok örneği var. Özellikle İnşaat ve inşaat malzemeleri, sağlık, gıda tarım üreticilerinin mutlaka gelmesi gereken bir yer.” diye konuştu.

Sönmez, Hindistan ile ticari faaliyet düşünenlere yardımcı olabileceklerini kaydetti. MAKİAD Başkanı Suat Sarın, konuklara kayısı hediye etti.

CİHAN

Yorumlar