Malatya kayısısındaki don hasarı inceleniyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Malatya’da don olayından zarar gören kayısı ağaçlarında hasar tespit çalışması yürütüldüğünü bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Malatya kayısısındaki don hasarı inceleniyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Malatya’da don olayından zarar gören kayısı ağaçlarında hasar tespit çalışması yürütüldüğünü bildirdi.

Malatya’da geçen yıllara oranla yaklaşık 1 ay erken çiçek açan kayısı ve erik bahçelerinde hava sıcaklığının 30-31 Mart tarihinde eksi 5 dereceye düşmesi sonucu don hasarı oluştu. Üreticilerin hasarlarının belirlenmesi amacıyla sigorta eksperleri ile bakanlık uzmanları tarafından, bahçelerde incelemeler gerçekleştiriliyor.

Bakan Mehmet Mehdi Eker, Sultansuyu Tarım İşletmesi atçılık tesislerinde yaptığı inceleme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Burada bir ata yiyecek veren Bakan Eker, daha sonra don olayından etkilenen işletme içindeki kayısı ağaçlarını inceledi. Eker, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, 30-31 Mart tarihlerinde Malatya’da gerçekleşen don olayından etkilenen kayısı ağaçlarının incelendiğini belirtti. Hem eksperler hem de bakanlık uzmanlarının don zararını belirlemek için çalışma yaptığını anlatan Bakan Eker, şöyle devam etti: “Malatya’da maalesef geçtiğimiz 30-31 Mart tarihinde bir don vuku buldu. Türkiye’nin bazı bölgelerini etkiledi ama Malatya’da kayısı üretimi göründüğü kadarıyla ciddi oranda etkilenmiş durumda. Hem sigorta eksperleri hem de bakanlık uzmanları iki gündür burada ayrıntılı bir şekilde çalışıyorlar. Biz de şu anda burada Malatya Sultansuyu’ndaki bir kayısı bahçesinde, yerinde, arkadaşlarımızla birlikte, uzmanlarımızla birlikte ben de bulundum, nezaret ettim. Burada inceleme yapıldı. Ve birçok bölgede birçok ağaçta çok ciddi hasarlar var. Şu anda bu hasarların tespiti söz konusu."

Tarım Sigortaları Havuz Sistemi (TARSİM) çerçevesinde kayısının çiçeklenme dönemi dahil sigortalatma imkanı sunduklarını anlatan Eker, devlet tarafından yüzde 75 prim desteği sağlanmasına karşın sigortalatma oranının yüzde 45’te kaldığını ifade etti. Eker, “Tabi biliyorsunuz don sigorta kapsamında çiçeklenme de içinde. Yüzde 75'te sigorta desteği ödüyoruz. Üreticilerimize de sesleniyorum, rica ediyorum, 100 lira bahçesini sigortalatacaksa 75 lirasını biz hükümet olarak, bakanlık olarak, destek olarak kendisine veriyoruz. Yani 25 lirasını da o verirse, 100 liranın 25 lirasını, o zaman tamamını, bütün hasarın tamamı sigortalanmış oluyor. Bunu anlatamadık maalesef. Yüzde 45’te kaldı.” ifadelerini kullandı. Bakan Eker, daha sonra Progen-Test (Döl Kontrol Projesi) Tesisi’ni inceledi. CİHAN

Yorumlar