Malatya kayısısı don raporu: Yüzde 95 oranında hasar

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da, mart ayı sonunda gerçekleşen zirai donun kayısı bahçelerine etkisine ilişkin rapor tamamlandı. Buna göre, il genelindeki...

Google Haberlere Abone ol
Malatya kayısısı don raporu: Yüzde 95 oranında hasar

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da, mart ayı sonunda gerçekleşen zirai donun kayısı bahçelerine etkisine ilişkin rapor tamamlandı. Buna göre, il genelindeki kayısı ağaçlarının yüzde 95’i don olayından zarar gördü. Yaklaşık 40 bin ailenin geçimini sağlayan, yılda 350 milyon dolarlık ihracat girdisi sağlayan kayısı, bu yıl ‘yok’ denecek kadar azaldı. Geçtiğimiz yıl 428 bin 310 ton olarak gerçekleşen rekolte bu yıl 30 bin 250 ton olmasının beklendiği bildirildi.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, il ve ilçelerde 29-30-31 Mart tarihlerinde kuvvetli don olayının gerçekleştiğini anımsattı. Don olayının etkisini tespit etmek amacıyla saha çalışması yapan il ve ilçe müdürlükleri teknik elemanlarının kesin hasar raorunun hazırlandığını anlatan Selvi, şöyle devam etti:

“İlimiz genelinde 2014 yılı için 30 bin 250 ton yaş kayısı üretimi olacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca, geçtiğimiz üretim dönemine göre yaklaşık yüzde 90-95 oranında hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. İlimizin de içinde bulunduğu birçok bölgede meydana gelen zirai don, kuraklık başta olmak üzere çeşitli tabii afetlerden meydana gelen tarımsal üretim, üretim tesislerindeki hasarlarda çiftçi mağduriyetinin önlenmesi için çiftçi kayıt sistemi ve diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmak üzere zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan düşük faizli zirai kredi borçlarının ertelenmesi yapılmaktadır.”

KAYISI FİYATLARI 5 KAT ARTTI

Kayısı ağaçlarının zirai dondan etkilenmesinin ardından kuru kayısı fiyatları 5 kat arttı. Daha önce 1 liraya satılan ürünün kilosu 4-5 liraya, 5 liraya sattığı ürünün kilosu ise 15-20 liraya çıktı.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, “Üreticimizin daha önce 1 liraya sattığı ürünün kilosu 4-5 liraya, 5 liraya sattığı ürünün kilosu ise 15-20 liraya çıktı. Bu da ürünün fiyatının 4-5 kat civarında arttığını gösteriyor. Güneş kurusu kayısının fiyatı da 25-30 liraya çıktı” dedi.

CİHAN

Yorumlar