Mahkeme, 2 kat artan döviz kredi borcunu Türk lirasına sabitledi

Bursa’da, bankanın yönlendirmesiyle konut kredisini Japon yeni üzerinden kullanan İsa Yaşa'nın 670 TL aylık taksiti dövizdeki dalgalanmayla bin 435 TL'ye çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Mahkeme, 2 kat artan döviz kredi borcunu Türk lirasına sabitledi

Bursa’da, bankanın yönlendirmesiyle konut kredisini Japon yeni üzerinden kullanan İsa Yaşa'nın 670 TL aylık taksiti dövizdeki dalgalanmayla bin 435 TL'ye çıktı. Mahkeme, Yaşa’nın ödemesini Türk lirasına çevirerek aylık bin 25 TL şeklinde sabitledi. Dava, döviz mağdurlarına umut oldu.

    Tüketici İsa Yaşa, 15 Temmuz 2008 tarihinde bir bankadan konut kredisi talebinde bulundu. Banka yetkilisi, faiz oranı düşük ve yatay seyreden Japon Yen'i üzerinden konut kredisini tüketiciye önerdi. Bunun üzerine üzerinden 4 milyon 87 bin 266 Japon Yeni konut kredisi alan Yaşa, 47 bin 199 TL’ye tekabül eden borcu karşılık ilk taksit olarak 635,00 TL ödedi. Kredinin üçüncü taksiti 677,00 TL, dördüncü taksiti bin 90,00 TL ve 15 Aralık 2011 tarihinde aylık taksit tutarı bin 453,00 TL'ye yükseldi.

    Sürecin böyle devam etmesi halinde bankaya 54 bin TL ödemesi gerekirken, 99 bin 349 TL ödemek durumunda kalacak olan Yaşa, Bursa Tüketiciler Derneği’ne başvurarak konuyu mahkemeye taşıdı. Bursa Tüketici Mahkemesi’nde açılan 'Uyarlama Davası' neticesinde mahkeme İsa Yaşa’yı haklı buldu. Davanın açıldığı 23 Ocak 2012 tarihinden itibaren aylık taksiti bin 25 TL şeklinde sabitleyen mahkeme, o tarihten bu yana fazla ödediği 5 bin 940 TL’nin de borcundan mahsup edilmesini karara bağladı.

    “MAĞDUR OLAN HERKES MAHKEMEYE BAŞVURSUN”

    İsa Yaşa, ev alma kararını ve ardından başına gelenleri şöyle anlattı: “Ev almaya niyetlendik. Bankaya başvurduk. Baştan Türk parası almak istedik, çıkmadı. Bu sefer döviz üzerinden yaptılar, dövizden hesap yapınca o zaman uygundu, istediğiniz zaman Türk parasına dönebilirsiniz dediler. Biz de döviz sabit durmadığı için o şekilde söylenince kabul ettik. 2008 yılında kriz çıkınca döviz yükseldi biz de bankaya gittik, Türk lirasına dönelim diye ama bunu kabul etmediler. Biz de Tüketici Derneği’ne başvurduk. Bu davayı açtık. Şimdi Türk Lirası üzerinden ödeyeceğiz. Şuan bin 25 TL’ye sabitledi hakim. Bu rakamdan ödeyeceğiz. Mağdur olan herkes bir an önce gidip dava açsınlar, kredi alırken de iyici araştırsınlar ve Türk lirası üzerinden kredi alsınlar.”

    YILMAZ: 50 BİN DÖVİZZEDE VAR

    TÜDEF ve Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ülke genelinde yaklaşık 50 bin dövizzede bulunduğunu belirterek şu uyarılarda bulundu: “Durumları hakkında bilgi sahibi değiliz. Yine dövizin dalgalanmaya başladığı bu günlerde kredi borcunu ödeyemez hale gelmiş tüketicinin TÜDEF çatısı altında bulunan tüketici derneklerine başvurmalarını bekliyoruz. Yargıtay da ‘çağdaş hukukun gereği, ekonomik koşullarda aşırı enflasyon, para değerinin büyük ölçüde düşmesi, kur artışları gibi nedenlerle meydana gelen olağanüstü değişikliklerin oluşturduğu güçlükler, edimin olduğu gibi yerine getirilmesini borçludan beklenemez duruma getirmişse, doğruluk ve dürüstlük kuralları göz önünde tutularak İşlem temelinin çökmesi ya da sarsılması ilkesi’ uyarınca hakim müdahalesiyle sözleşme yeni durumlara uyarlanabilir’ demektedir. Bu bağlamda bankalara da bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Tatlı karlar uğruna tüketiciyi evinden yuvasından etmeyin.”
CİHAN

Yorumlar