Maden işçileri işten çıkarmaları protesto etti

Zonguldak’ta işten çıkarılma endişesi taşıyan Hattat Holding bünyesinde bulunan Hema AŞ’ye ait maden işçileri yürüyüş eylemi gerçekleştirdi. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Alacaağzı Hema Kömür İşletmeleri’nde çalışan gece...

Google Haberlere Abone ol
Maden işçileri işten çıkarmaları protesto etti

Zonguldak’ta işten çıkarılma endişesi taşıyan Hattat Holding bünyesinde bulunan Hema AŞ’ye ait maden işçileri yürüyüş eylemi gerçekleştirdi.

Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Alacaağzı Hema Kömür İşletmeleri’nde çalışan gece ve sabah vardiyası işçileri, şirket ile Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) arasındaki anlaşmazlığın ardından 40 işçinin işine son verilmesini protesto etti. Her gün işten çıkarılma endişesiyle ocağa girdiklerini belirten işçiler, Zonguldak il merkezine gelerek sesini duyurmaya çalıştı. İlk olarak lavuar alanına gelen işçiler, daha sonra kent merkezinde çeşitli sloganlar atarak TTK Genel Müdürlüğü önüne yürüdü. İşçiler, ‘Metan ve işsiz insan patlayıcıdır’ yazan dövizler taşıdığı görüldü. Polis ve özel güvenlik ekipleri kurum önünde güvenlik önlemi aldı.

600 İŞÇİDEN TTK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

TTK Genel Müdürlüğü önünde slogan atan yaklaşık 600 işçi, oturma eylemi yaptı. Daha sonra baretlerini kurum önüne atan işçiler, kuru ekmek, soğan ve salatalığı yere sererek, 'Ekmeğimize el uzatmayın' mesajı verdi. İşçilerin 'Ne Ali ne Cengiz, mevzu ekmeğimiz' yazılı döviz dikkat çekti.

Kurum önünde işçilere hitap eden Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, "Ereğli’den kalktık buraya geldik. Kimse bu yolun sonu bu zannetmesin. 500 kişiyle geldik, yola çıkarsak binlerce geleceğiz. Bizim patronumuzun kim olduğu önemli değil; biz işimizin, ekmeğimizin devam etmesini, çoluk çocuğumuzun çorbasının kaynamasını istiyoruz. TTK yetkilileri ile Hattat Holding yetkilileri bir araya gelsin, en kısa sürede bu işi çözsün. Bizi yönetenler bizim ayağımıza gelmiyorsa biz kimin ayağına gideceğimizi, nasıl gideceğimizi iyi biliriz. Tarih bunu yazmıştır. Bu iş çözülmezse sivil toplum kuruluşları ve çoluk çocuklarımızla Ankara’ya yürüyeceğiz merak etmeyin." dedi.

Mutlu, konuşmasında günlerdir yapılan eylemlerin emek dostu gözüken bazı medya organlarında yayınlanmamasına tepki gösterdi. Mutlu, "Kimse emekle oynamaya kalkışmasın. Çünkü emekle oynamak ateşle oynamaktan kötüdür." şeklinde konuştu.

GMİS: İŞÇNİN RAHATI BOZULURSA ANKARA’DAKİLERİN DE RAHATI BOZULUR

TTK Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmesinin ardından işçilere hitap eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise şunları söyledi: "Bizim moralimiz sadece yeraltınde kendimizi değil bizimle beraber çalışan ve bizden sonra oraya girecek arkadaşlarımızın can güvenliğini de etkiler. Bu anlamda Hema AŞ’de çalışan işçiler olarak moral ve motivasyonumuz çok bozuk. Biz işimizi kaybetme endişesi içerisindeyiz. Bazı arkadaşlarımıza iş akitlerinin fesh edileceğiyle ilgili tebliğ yapıldı. Yaklaşık 800 arkadaşımız yarın sıranın kime geleceği endişesini taşıyor. Kısacası bu belirsizlik hepimizin can güvenliğini tehdit etmekte. Bu belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması gerekir. Olayı ilk duyduğumuz andan itibaren gerek Hattat Holding gerekse TTK Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüştük. Bizim rahatımızın bozulması herkesin rahatının bozulacağı anlamına gelir. Bizim moralimiz bozulursa Zonguldak’ta ve Ankara’da herkesin rahatı bozulur. Bunu herkes böyle bilsin. Biz yukarıda yetkililerle yaptığımız görüşmede problemin çözümü için her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söylediler."

İşçiler ise problem çözülmeden kurum önünden ayrılmayacaklarını belirterek, oturma eylemini sürdürdü. CİHAN

Yorumlar