Lüksemburg'la Engie arasındaki vergi anlaşmalarına AB soruşturması

BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu, enerji sektöründeki GDF Suez (Engie) şirketiyle Lüksemburg arasında yapılan vergi anlaşmalarına yönelik soruşturma başlattı. AB...

Google Haberlere Abone ol
Lüksemburg'la Engie arasındaki vergi anlaşmalarına AB soruşturması

BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu, enerji sektöründeki GDF Suez (Engie) şirketiyle Lüksemburg arasında yapılan vergi anlaşmalarına yönelik soruşturma başlattı.

AB Komisyonu, Lüksemburg’un enerji alanında faaliyet gösteren GDF Suez (Engie) şirketine uyguladığı vergi muafiyetlerinin AB kamu destekleme kurallarına uygun olup olmadığının soruşturulacağını açıkladı.

Lüksemburg, yabancı yatırımcıları ve çok uluslu şirketleri çekmek için uygun vergiler ve çeşitli teşviklerde bulunuyordu. Lüksemburg’un bu uygulamamaları, AB Komisyonu’nun incelemelerine ve soruşturmalarına konu oluyordu. AB Komisyonu’nun Lüksemburg’da faaliyet gösteren McDonald’s ve Amazon şirketlerine yönelik benzer soruşturmaları da bulunuyor.

AB Komisyonu’nun bir üye ülkenin kamu desteklemelerini ne şekilde sağladığını ve sektörlerde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi bulunuyor.

Öte yandan, yaklaşık 70 ülkede faaliyet gösteren GDF Suez şirketi 2015 yılında adını Engie olarak değiştirdi. Yıllık gelirleri 70 milyar avro civarında olan şirketin 155 bin çalışanı bulunuyor.

Yorumlar