Lüks tekne ve yatlar görücüye çıktı

Deniz kenti İzmir, en renkli fuarlardan birine ev sahipliği yapıyor. Birbirinden güzel tekne ve yatların görücüye çıktığı BOAT İZMİR–2. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı açıldı. İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen fuara 156...

Google Haberlere Abone ol
Lüks tekne ve yatlar görücüye çıktı

Deniz kenti İzmir, en renkli fuarlardan birine ev sahipliği yapıyor. Birbirinden güzel tekne ve yatların görücüye çıktığı BOAT İZMİR–2. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı açıldı. İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen fuara 156 firma katılıyor. 11 Mayıs Pazar gününe dek sürecek fuar, 15 bin metrekare alanda ve 156 firmanın katılımıyla organize ediliyor.

    Bu yıl ikinci kez düzenlenen fuarın açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir’in başlıca özelliğinin bir körfez kenti kimliği taşıması olduğunu belirterek “Adı Latince’de ‘gelin’ anlamındaki Nif Dağı ile çevrelenen, Victor Hugo’nun prensese benzettiği İzmir’e ‘Gelinlik Fuarı’ nasıl yakışıyorsa, deniz ve liman kenti olması nedeniyle bu fuar da o kadar yakışıyor.” diye konuştu. Aydoğan, denizciliğin Türkiye’de ve dünyada önü kesilemeyecek 2-3 sektörden biri olduğunu vurgulayarak, Gaziemir’de yapımı süren yeni fuar kompleksiyle birlikte çok daha geniş katılımlı fuarlar düzenlenebileceğini söyledi.

    İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Derneği Başkan Vekili Fatih Yağınlı da, sektörün kendi içerisinde birçok sorun yaşadığını belirterek “Tekneleri yapıyoruz ama denize indirerecek yeterince yer yok. Büyükşehir Belediyesi’nden insanların teknelerini denizlere çıkarabileceği rampalar istiyoruz.” dedi.

    "TÜRK TERSANELERİ YAT İNŞASINDA DÜNYA LİDERİ"

    Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk de, Türk tersanelerinin dünya yat üretiminden yerine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Tükiye’de 2013 yılında bakanlık belgeli, 22 bin yatak kapasiteli 240 ticari yat bulunuyor. Ülkemizde irili ufaklı lisansı olan 43, toplam 54 tane marine faaliyet gösteriyor. Özellikle bölgemizde birçok proje aşamasında ve yapımı devam eden marinalar var. Türk tersaneleri yat yapımında dünya birincisi, mega yat yapımında ise dünya üçüncüsü pozisyonunda. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar herkes mega yatlarını yurtdışında yaptırılırken son günlerde Türkiye’de inşa ettiriyor. Yat inşaatı gün geçtikçe gelişiyor. Özellikle Antalya ve Tuzla’daki yat tersaneleri buna bir örnektir. Bölgemizdeki Aliağa Çaltıdere’deki yat üretim bölgesi için kooperatif çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki tesisin mevuat değişikliğinde son aşamaya gelindi. Tamamlandığı zaman Ege Bölgesi’nin tek yat inşa merkezi olacak. Burası çok büyük bir alan bir anda yapılması pek mümkün gözükmüyor.”

    

    Öztürk, denizin daha iyi faydalanılması için de Büyükşehir Belediyesi’nden tekneparklar yapılmasını talep etti. Öztürk, ikinci el tekne ithalatının ise sektörün gelişmesini engellediğini savundu.

    FİNLANDİYA’DAN AVUSTRALYA’YA 156 FİRMA KATILIYOR

    Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı’na yurt içinden çok sayıda firmayla birlikte ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, İngiltere, Çin, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hırvatistan, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Meksika, Norveç, Tayvan, Ukrayna ve Yunanistan’dan 156 firma katılıyor.

    Lüks ve pahalı tekne ve yatların yanı sıra her keseye uygun teknelerin de sergilendiği BOAT İZMİR Fuarı kapsamında kapsamında İZFAŞ ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi işbirliği ile DTO Atatürk Kupası Optimist Takım Yelken Yarışları gerçekleştirilecek. Fuar süresince organize edilecek panel ve sergiler BOAT İZMİR’e farklı bir boyut kazandıracak. CİHAN

Yorumlar