Lüks pazarı 2012’de 171,8 milyar gelir elde etti

Deloitte raporuna göre 2012 mali döneminde dünyanın en büyük 75 lüks tüketim şirketi 171,8 milyar dolar elde etti. Fransa, İsviçre, İtalya ve Amerika lüks tüketim markalarının ön planda olduğu ülkeler arasında yer aldı. Gelişmekte olan...

Google Haberlere Abone ol
Lüks pazarı 2012’de 171,8 milyar gelir elde etti

Deloitte raporuna göre 2012 mali döneminde dünyanın en büyük 75 lüks tüketim şirketi 171,8 milyar dolar elde etti. Fransa, İsviçre, İtalya ve Amerika lüks tüketim markalarının ön planda olduğu ülkeler arasında yer aldı. Gelişmekte olan ülkelerde lüks tüketim gelirlerinin ise 2025’e kadar yüzde 25 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

Denetim ve danışmanlık firması Deloitte’un ‘Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2014: Tüketicinin Ellerinde’ raporu yayınlandı. Buna göre ekonomik durgunluğa rağmen lüks tüketim alanında faaliyet yürüten dünyanın en büyük 75 şirketi 2012 mali döneminde 171,8 milyar dolarlık satış geliri elde etti. Bu şirketlerden her birinin bir sene içinde ortalama satış rakamı ise 2,3 milyar oldu.

Deloitte Tüketim Endüstri Lideri ve Ortağı Özgür Yalta, “Yapmış olduğumuz çalışmada en öne çıkan üç konuya baktığımız zaman şunları görüyoruz: Birincisi lüksün demokratikleşmesi ve neredeyse kitleler için bulunabilir ve ulaşılabilir olması, özel olmayı tehdit eder boyuta geliyor. İkincisi hızla artan turizm hacmi, lüks segment satışı önemli ölçüde destekliyor. Türkiye’ye ise baktığımızda Türkiye’nin dünya ekonomisindeki payı yüzde 1,35 iken, lüks ürünler tüketimindeki payı yalnızca yüzde 0,9, sektör turizmdeki potansiyelden güç alarak hızlı büyümekte.” dedi.

Rapora göre lüks tüketim endüstrisinde bünyesinde moda devleri Louis Vuitton, Fendi, Donna Karan, Marc Jacobs gibi markaları bulunduran Fransız LVMH şirketi 21 milyar dolarlık lüks ürün satış geliri ile başı çekiyor. Onu, Cartier, Chloé ve Montblanc gibi şirketlerin bağlı olduğu Compagnie Financiere yaklaşık 12,4 milyar dolarlık satış geliriyle izlerken, üçüncü sırada 10,1 milyar dolar satış geliri ile Amerikan kişisel bakım ve güzellik ürünleri grubu Estée Lauder bulunuyor. Gözlük üreticisi Luxottica (9,1 milyar dolar) ve saat üreticisi Swatch (8,3 milyar dolar) ilk 5’te yer alan diğer şirketlerden.

LÜKSÜN ADRESİ: İTALYA, FRANSA, İSVCİÇRE VE AMERİKA

Fransız, İtalyan, İspanyol, İsviçreli, İngiliz ve Amerikan şirketleri, en çok satış elde eden 75 şirketin toplam gelirinin yüzde 87’sini ve dünyada toplam lüks tüketim ürünleri satışının yüzde 90’ını elinde tutuyor. Lüks ürün satış kategorisinde Fransa ve İsviçre, en büyük 75 şirket listesinin ortalama 12,6 olan bileşik büyüme oranını geçmiş bulunuyor: Fransa büyüme oranı 14,8 olurken, İsviçre için yüzde 14,8 seviyesinde. İtalya için büyüme oranı ise 12,4 seviyesinde.

Lüks tüketim alanını etkileyen trendlerin incelendiği rapora göre bu alandabirleşme ve satın almaları etkileyen 3 temel etken şöyle:

Küreselleşme – Gelişmekte olan ülkelerde üst orta sınıf tüketicilerin artması, birleşme ve satın alma aktivitelerini tetikleyen en büyük etkenlerin başında geliyor. 2013 itibariyle Asya Pasifik, Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika bölgeleri lüks tüketim pazarının yüzde 19’unu elinde bulunduruyor. Araştırma şirketi Euromonitor’e göre ise bu bölgeler, 2025’te yüzde 25’e kadar büyüyecek.

Değer zinciri entegrasyonu – lüks tüketim markaları, hammaddenin üretiminden ürünün dizaynına, üretimden pazarlama ve dağıtıma kadar sıkı bir kontrol süreci uyguluyor. Böylesine dikey bir kontrol ürün kalitesini arttırdığı gibi, o şirketi satın alma veya birleşmeye açık, potansiyel sahibi bir marka haline getiriyor.

Büyüme stratejisi olarak konsolidasyon –Deneyimli yatırım firmaların, özellikle farklı alt markalara sahip lüks şirketlerin konsolidasyon süreçlerine büyük katkı sağlaması da birleşme ve satın almalar açısından etken bir unsur olarak değerlendiriliyor.

CİHAN

Yorumlar