'LPG sorunları eski tip araçlarda oluyor'

BRC İç Anadolu ve Karadeniz Bölge bayi uzmanlarından Mehmet Özenç, LPG sorunlarının eski tip karbüratörlü araçlarda yaygın görüldüğünü belirtiyor.Özenç, bu tip araçlarda tehlikeli durum esasen aracın periyodik bakımlarının yapılmaması...

Google Haberlere Abone ol
'LPG sorunları eski tip araçlarda oluyor'

BRC İç Anadolu ve Karadeniz Bölge bayi uzmanlarından Mehmet Özenç, LPG sorunlarının eski tip karbüratörlü araçlarda yaygın görüldüğünü belirtiyor.

Özenç, bu tip araçlarda tehlikeli durum esasen aracın periyodik bakımlarının yapılmaması ile ilgili olduğunu kaydediyor.

Özenç, “LPG esasen bir günah keçisi gibi görülüyor. Basın tarafından da bir malzeme gibi görülüyor. Örnek veriyorum, benzinli araçta yangın çıktığı zaman çok kimse dikkate almıyor ama LPG'li araçta bir yangın çıktığında sanki böyle bir etkisi oluyor.” diyor. Mehmet Özenç, LPG'nin artık dünyada resmi bir yakıt türü, dünyada, Avrupa'da hatta Türkiye'de sıfır kilometre araçlarda OYEM denilen yani fabrikasyon dönüşümü yapılan bir sistem haline geldiğine işaret ederken, “LPG tüketiminde Türkiye ilk üçtedir. LPG dönüşümün de dünyada en fazla Türkiye'de yapılıyor. Yılda 250 bin 300 bin araç dönüşümü yapılıyor. Bir de basında çıkan haberlerin biz şu an üzülüyoruz. Bir olay olduğu zaman ertesi gün basın haber yapıyor. Tamam, o araçta LPG sistemi olabilir, ama bir teknik raporu çıkmadan, bilirkişi raporu çıkmadan analizi çıkmadan işi LPG'ye bağlıyorlar. Buda bizi üzüyor esasında, insanların tedirgin olduğu kadar bir durum yok.” ifadelerini kullanıyor.

LPG'DE AB STANDARTLARI UYGULANIYOR

LPG kullanımında Avrupa standartlarında üretimi yapılan ürünlerin kullanıldığını aktaran Özenç, şöyle konuşuyor:

“Ürünler AB standartlarında Türkiye'ye geliyor. Ve bu ürünler TSE kontrolünde yapılıyor. Her yıl TSE elemanları geliyor, iş yerimizi denetliyorlar. Eksiklikler görürlerse bizi uyarıyorlar. Ve yaptığımız araçlar Makine Mühendisleri Odası'na gidiyor. Oradan denetimden geçiyor ve daha sonra, TÜV denetliyor. Oradan da onay alması gerekiyor. Yani 3 ayrı yerden denetimden geçiyor. Ve en son onay veriliyor. Ve bu durum 2 yılda bir tekrarlanıyor. Yeni nesil sıralı sistemlerde araç da mekanik güvenlik önlemleri de var, elektronik güvenlik önlemleri de var. Ürün üretilirken de bir sürü testlerden geçiyor zaten mesela araç da kaza gibi durumlar olduğu zaman tankta bulunan hem de motor bölümünde bulunan 2 tane güvenlik valfimiz gaz akışını kesiyor. Yani sisteme gaz vermiyor. Bundan dolayı zaten gaz birikmiyor. Yangın çıkma düşme ihtimali çok düşük. Depomuz 3 milim AB standartlarında üretilen tanklar. Benzin depoları ise plastik. Benzin sızıntısı olabilir. Benzinde borular plastik bizde ise bakır borular kullanılıyor. Güvenlik önlemleri tamamen alınmış durum oluyor.”

Özenç, LPG ile ilgili haberlere de tepkili. Özenç, LPG dönüşümünün merdiven altı yapılmadığı sürece herhangi bir sorun teşkil etmediğini dile getiriyor.

LPG dönüşümün ardından TSE standartları uygulandığında, sorun yaşanmayacağına değinen Özenç, LPG kullanımında Avrupa'da araç kullanıcılarına teşvik verildiğini ifade ediyor.

CİHAN

Yorumlar