Letonya, Euro Bölgesi’nin 18’inci üyesi oldu

AB ülkelerinden Letonya, gece yarısından itibaren Euro’ya geçti. Estonya’nın ardından böylelikle 2.

Google Haberlere Abone ol
Letonya, Euro Bölgesi’nin 18’inci üyesi oldu

AB ülkelerinden Letonya, gece yarısından itibaren Euro’ya geçti. Estonya’nın ardından böylelikle 2. Baltık ülkesi Letonya da Euro Bölgesi’nin 18. üyesi oldu.

Euro Bölgesi’nde ekonomik kriz sürerken, Baltık ülkelerinden Letonya gece yarısından sonra Euro’yu kullanan 18. Avrupa Birliği ülkesi oldu.

28 üyeli Avrupa Birliği’ne 2004 yılında kabul edilen Letonya, Ocak 2014 itibariyle de Euro Bölgesi’ne girmiş oldu.

İki milyonluk Letonya ile birlikte AB içinde Euro kullanan milletlerin toplam nüfusu 333 milyona ulaştı.

Euro’ya geçiş nedeniyle başkent Riga’da büyük bir havai fişek gösterisi düzenlenirken, Başbakan Valdis Dombrovskis, “2014 Letonya için tarihi bir yıl olacak.” şeklinde konuştu.

HALKIN YARISI EURO’YA KARŞI

Öte yandan Letonyalıların yarısı eski para birimi Lats’a veda etmekte güçlük çekerken, Euro’nun ülkeye ekonomik istikrar getireceğinden de şüphe duyuyor.

Rusya’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra ülkede 1993 yılında tedavüle giren eski para birimi Lats, Euro’ya geçişle birlikte tarih olacak.

Eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Letonya, bankalarından yüklü miktarlarda Sovyet kapitali bulunduruyor. Bu da Avrupa Birliği ile sorun oluşturuyor.

Euro Bölgesi’ne geçişle birlikte Letonya’nın mali yapısı daha sıkı denetim altına alınacak, bu da Sovyet sermayesinin ülkeden kaçabileceği ve ülkenin ekonomik krize sürüklenebileceği yorumlarına neden oluyor.

Öte yandan bir başka Baltık ülkesi olan Litvanya’nın ise 2015’te Euro Bölgesi’ne dahil olması planlanıyor. CİHAN

Yorumlar