Kuzugöbeği Mantarının Kurusu 600, Yaşı 100 Lira

Mersin'in Silifke ilçesinde çam ormanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı vatandaşların geçim kaynağı oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kuzugöbeği Mantarının Kurusu 600, Yaşı 100 Lira

Bahar aylarının gelmesiyle Silifke'de kamu içinde kuzugöbeği şekilde adlandırılan mantar vatandaşların yüzünü güldürdü. Özellikle çam ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarının, bu sene havanın yağışlı ve sıcak gitmesi neticesinde bol miktarda yetiştiği kaydedildi.

AİLE EKONOMİLERİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Kuzugöbeği mantarını toplayarak kendisine getiren vatandaşlardan kilosunu 60 liradan satın aldığını belirten Sezai Şen, 'Kuzugöbeği mantarının şimdi tam mevsimi yurttaşlar topladıkları kuzugöbeği mantarı ile aile ekonomilerine iri yardım sağlıyor. Yurdumuzda çam ormanlıklarında kimi meşe dişbudak gürgen ve elma ağaçlarının etrafında ilkbaharda bilhassa şubat ayının sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzugöbeğini bol miktarda edinebilmek mümkündür. Ekonomik yönden orman köylüsüne iri yardım veren bu mantarların tür ve miktarında geçen zamanlarda bir azalmanın bulunduğu gözlenmektedir. Azalma nedeni şekilde yağmurların yeterince yağmaması beraberinde mantarların fazla fazla ve şuursuzca toplanması görülmektedir. Ama bu sene fazla iyi rahmet yağdı. Bu sene fazla iyi bir rekolte bekliyoruz. Yenen mantarların bünyesinde mühim bir yere sahip bulunan kuzugöbeği mantarı fiyatıyla da farklı bir mantardır. Avrupa ülkelerinde de sevilerek tüketilen mantar, iyi bir gelir kaynağı olmuş durumda' dedi.

'ÖZEL ALICILARI VAR'

Vatandaşların topladıkları mantarı evde ipliğe dizerek kurutmaya bıraktıklarını, kuruyan mantarları yaz mevsiminde sattıklarını belirten Şen, 'Kuzugöbeğinin hususi alıcıları var. Ben vatandaşlarımızdan kilosunu 60 TL'ye alıyorum. Bende bu işi oluşturan şirketler benden alıyor. Kuzugöbeği mantarları birkaç elden geçtikten sonra ülke dışına 100 TL'den ihraç ediliyor. Kurusunu ise kilosu 600 TL'den yaz mevsiminde satıyoruz. Bu devletler içinde İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika Amerika ve İskandinav ülkelerine bulunuyor. Fransa'da ise en yüksek bedelli yemeğin kuzugöbeği olduğunu söylüyorlar. Yemeğin bir porsiyonu ise 50 Euro'dan satıldığını duyduk. Porsiyonda ise 1 adet kuzugöbeği mantarı bulunuyor' diye konuştu.

'CİNSEL GÜCE VE KANSERE İYİ GELİYOR'

1 adet kuzugöbeği mantarının 1 kilo etin proteine eşit geldiğini kaydeden Sezai Şen, 'Besin ederi yüksek bulunan kuzugöbeği mantarının cinsel güce ve kansere iyi geldiğini öğrendik. Silifke'de alıcılarımız 100 ve 200 gr. alarak yemeğini yapıp yiyorlar' halinde konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar