Kuzey Akım-2'ye muhalefet Türk Akımı'nı öne çıkarıyor

- Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Özdemir: - "Avrupa'da Kuzey Akım-2 için bir mutabakat olmadığı gibi engellemek isteyenlerin işini kolaylaştıracak bir sürü unsur var" - "Her ne kadar Kuzey Akım-2 Moskova açısından öncelikli olsa da Ruslar bu durumda Polonya'nın muhalefeti nedeniyle ister istemez Türk Akımı'na yönelmek zorunda kalacaklar" - Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Yafimava: - "Türk Akımı'nın Türkiye'ye gelen hattı 2020'den daha erken veya da bu tarih itibarıyla, Kuzey Akım-2'den önce biter"

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Akım-2'ye muhalefet Türk Akımı'nı öne çıkarıyor

ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, Almanya'ya kadar uzanması planlanan Kuzey Akım-2 boru hattı projesinin, Polonya Rekabet Kurumunun muhalefeti nedeniyle çıkmaza girmesi sonucu, "Ruslar bu durumda ister istemez Türk Akımı'na yönelmek zorunda kalacaklar." dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Özdemir, Polonya Rekabet Kurumunun onay vermemesinin ardından, Rus Gazprom liderliğindeki Avrupalı enerji şirketleri Shell, Wintershall, Engie, OMV ve E.ON'un Kuzey Akım-2 için ortak şirket kurma planlarının çöktüğünü hatırlatarak, Türk Akımı'na ihtiyacın artacağını söyledi.

Polonya'nın muhalefetinin, genel itibarıyla Kuzey Akım-2 projesine karşı bir stratejinin hukuki yansıması olduğunun altını çizen Özdemir, "Avrupa'da Kuzey Akım-2 için bir mutabakat olmadığı gibi, engellemek isteyenler işini kolaylaştıracak bir sürü unsur var. Bu son karar da bunun bir yansıması. Öyle olunca her ne kadar Kuzey Akım-2 Moskova açısından öncelikli olsa da Ruslar bu durumda Polonya'nın muhalefeti nedeniyle ister istemez Türk Akımı'na yönelmek zorunda kalacaklar." diye konuştu.

Rusya'nın daha önce 55 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak Kuzey Akım-2 projesinin yanı sıra ilk aşamada tek hat olarak 15,7 milyar metreküplük kapasiteye sahip olması öngörülen Türk Akımı'nın inşasına öncelik verdiğini anlatan Özdemir, "Rusya, bu projeleri hayata geçirmesi durumunda Ukrayna'dan kurtulacaktı. Fakat son karardan sonra artık Türk Akımı'na ihtiyacı daha da arttı. Rusya'nın da bu karar karşısında Batı'ya projelerden birinde somut bir ilerleme sağlayarak, 'Ben hala oyundayım, hala benim güçlü kozlarım var' demesi lazım. O yüzden bu aşamada Türk Akımı'nda daha hızlı ilerleme olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Türk Akımı'nın gerçekleşme ihtimali ciddi artacak"

Sibirya'nın Gücü, Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı gibi üç önemli projenin Rusya için masada olduğunu hatırlatan Özdemir, "İster hukuki ister siyasi mali kolaylıklar veya zorluklar olsun farketmiyor. Ben bu üç projenin de masada tutulduğunu, ilişkili olduğunu, birinde yaşanacak gelişmenin diğerini de etkileyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle Polonya'nın verdiği kararın Türk Akımı'nın gerçekleşme ihtimalini ciddi şekilde arttıracağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Özdemir, enerjide Rusya,Türkiye ve Avrupa üçgeninde iki yıl öncesine dönüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"İki yıl önce Avrupa, nasıl ki Güney Akım konusunda Ruslara zorluk çıkardı, o zaman Ruslar 'Türk Akımı' dedi. Şimdi yine Avrupa'dan bir karar, bir zorluk çıktı bu da Türk Akımı'nın hayata geçmesini kolaylaştıracak. O yüzden ilk hattın ortaya çıkması netleşti. En geç 2017'nin ilk çeyreği gibi inşaata başlanırsa 2020'ye yetişeceğini düşünüyorum. Mesele burada ikinci hat. Kuzey Akım-2 kararı Türk Akımı'ndaki ikinci hattın yapılması ihtimalini arttırmıştır. Bence ikinci hat da yapılacak."

- "Polonya'nın kararı gecikmeye neden olur"

Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Katja Yafimava da Polonya'nın verdiği kararın Kuzey Akım-2 projesinin sonu olmadığını ama bir gecikme anlamına geleceğini ifade etti.

Projenin finanse edilebilmesi ve Avrupalı ortakların da bir şekilde tekrar dahil olabileceği bir alternatif oluşabilmesi için birkaç yıla ihtiyaç duyulacağını belirten Yafimava, "Polonya'nın muhalif kararı Kuzey Akım-2'nin karşılaşacağı son zorluk olmayacak. 2020 için planlansa da bu proje büyük ihtimalle birkaç yıl ertelemeli olarak gerçekleşir. Türk Akımı'nın Türkiye'ye gelen hattı 2020'den daha erken veya da bu tarih itibarıyla Kuzey Akım-2'den önce biter." değerlendirmesi yaptı.

Polonya Rekabet Kurulunun onay vermemesi sonrasında, Avrupalı enerji şirketlerinin Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı için ortak şirket kurma planları 12 Ağustos'ta devre dışı kalmış ancak konsorsiyumda yer alan şirketler hattın inşasında yer almanın başka yollarını arayacaklarını belirtmişti.

Yorumlar