Kuyumculukta taksit yasağı alışverişi yüzde 80 düşürdü

BDDK'nin kuyumculuk alışverişlerinde kredi kartına taksit uygulamasına yasak getirmesi, sektörde alışverişin bir anda yüzde 80’e varan oranda kesilmesine sebep oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kuyumculukta taksit yasağı alışverişi yüzde 80 düşürdü

BDDK'nin kuyumculuk alışverişlerinde kredi kartına taksit uygulamasına yasak getirmesi, sektörde alışverişin bir anda yüzde 80’e varan oranda kesilmesine sebep oldu. Denizli Sarraf ve Kuyumcular Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, uygulamanın başladığı 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren işlerinin bıçak gibi kesildiğini söyledi.

Bu konuda yurt genelindeki bütün kuyumcu oda ve dernekleri olarak başvurularda bulunmalarına rağmen BDDK’den konuyla ilgili hiçbir cevap alamadıklarını belirten Yıldırım, “Yapmakta olduğumuz meslek ve satışa sunduğumuz altın ürünler, maddi değer olarak yüksektir. Vatandaşın gelir düzeyi de hesaplandığında rahatlıkla ihtiyacını giderebileceği bir ürün değil. Altının, ülkemizin örf, âdet ve gelenekleri de gözönüne alındığında zorunlu bir tüketim maddesi olduğu rahatlıkla göze çarpmaktadır. Kredi kartına taksitli altın alım satımı, hem satıcı hem de alıcı açısından rahatlatıcı bir unsurdu. Bu sektörden, milyonu aşan vatandaşımız ekmek yiyor. Bu uygulama düzeltilmediği takdirde birçok esnafımız kepenklerini kapatmak zorunda kalabilir. Bu konuda hem hükümetimizden hem de BDDK’dan anlayış bekliyoruz.” dedi.

'SEKTÖR KAYITDIŞI OLMAYA DOĞRU İTİLİYOR'

Kredi kartıyla taksitli satışları, art niyetli tefecilik manasında kullananlar olduğunu vurgulayan Yusuf Yıldırım, “Bunlardan bizler de sektör olarak şikayetçi olduk. Zaten elinde stoğu bulunmayan, sadece kart tefeciliği yapma maksatlı işletmeleri, oda ve derneklerimiz yetkili mercilere muhakkak şikayet ediyor ancak bütün sektörün aynı itham altında bırakılması ve cezalandırılması da son derece yanlıştır. Sektörümüz, kredi kartı taksitlendirmesiyle birlikte tutarlı bir kayıt altına alınmıştı. Bu uygulama diğer yandan, sektörü kayıtdışı olmaya ve vergi kaçırmaya da itecek bir durumdur.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar