Kuyumcular ve hazır giyimciler de taksit sayısının artmasını istiyor

- İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı İşler: - "Taksit sayısının artması, düğün sezonundan geçtiğimiz bugünlerde hem kuyumculara hem tüketicilere ilaç gibi gelecektir" - BMD Başkanı Kariyo: - "Çok mutlu olduk. Bu dönemde tüketimi teşvik edici tedbirlere ihtiyaç vardı. Ekonomiye doping etkisi yapacağı gibi, yaşadığımız üzücü olayların ardından normalleşmeyi de hızlandıracaktır" - TGSD Başkanı Fayat: - "BDDK'nın çalışmasını zamanlama açısından çok isabetli buluyorum"

Google Haberlere Abone ol
Kuyumcular ve hazır giyimciler de taksit sayısının artmasını istiyor

İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ/MUSAB TURAN - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartlarında taksit sayısının artırılması çalışması ile kuyumcular ve hazır giyimciler, sektörlerinde taksit sayısının 12'ye çıkarılmasını bekliyor.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının sektörde satışları artıracağını ifade ederek, kuyumun kriz ve sıkıntılı dönemlerde ilk etkilenen ve en son toparlanan sektör olduğunu vurguladı.

İşler, "Hükümetimiz ve BDDK'nın piyasaları hareketlendirecek, piyasalara ivme kazandıracak bu tür çabalarını çok önemli buluyor ve destekliyoruz. Kuyumculukta şu anda 4 taksit uygulaması var. Mücevher Sektör Endeksi araştırmalarımızdan da ölçümlediğimiz üzere, kuyumculukta 4 taksit uygulamasıyla birlikte taksitli alışverişin cirodaki oranının ortalama yüzde 35 seviyesinde olduğu görülüyor. Taksit sayısının artması, kredi kartlı alışverişin cirodaki miktarını da artıracaktır." diye konuştu.

Sektörün düğün birikimleri oluşturması nedeniyle ülke ekonomisi için tasarruf sağladığını da kaydeden İşler, şöyle devam etti:

"Böyle bir konjonktürde taksit sayısının en az 12'ye çıkarılmasını istiyoruz. Taksit miktarının artması, düğün sezonundan geçtiğimiz bugünlerde hem kuyumculara hem tüketicilere ilaç gibi gelecektir. Ayrıca, altın ve mücevher, tüketim harcamasından çok bir tasarruf aracı olarak da ön plana çıktığında taksit miktarının artırılması vatandaşların ekonomiye katkılarını da artıracaktır."

- "Kredi kartı kullanımının her aşamada desteklenmesi gerek"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da kredi kartı taksit sayısının perakende sektörü açısından büyük önem taşıdığını, düzenlemenin hızla hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.

Kariyo, kayıt dışı ekonomi nedeniyle gerçekleşen haksız rekabetin ancak kredi kartlarının yoğun olarak kullanıldığı bir sistemle önlenebileceğini, ekonominin kayıt altına alınması ve izlenebilmesi açısından kredi kartlarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak,nakit alışverişin çoğu zaman pazarlıklara açık bir yapıya sahip olduğunu, nakit sistemde yapılabilecek pazarlıklar veya belgesiz satışa yönelik çaba ve girişimlerin kayıt dışılığı teşvik ettiğini söyledi.

Kayıt dışılığın panzehiri olan kredi kartlarının yoğun kullanımını teşvik eden her türlü çalışmayı desteklediklerini ifade eden Kariyo, şunları kaydetti:

"Öte yandan, son günlerde yaşadıklarımız düşünüldüğünde bazı tedbirlerin alınması gerekiyordu. Gerek vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması gerekse kredi borçları ve kredi kartlarına ilişkin düzenleme çalışmaları toplumun hemen her kesimi için moral olacaktır. Türkiye'nin markalarını çatısı altında bulunduran BMD olarak alınan kararlar nedeniyle çok mutlu olduk. Bu dönemde tüketimi teşvik edici tedbirlere ihtiyaç vardı. Bu kararlar ekonomiye doping etkisi yapacağı gibi, normalleşmeyi de hızlandıracaktır. Kredi kartı kullanımının en yüksek olduğu perakende sektörünün çatı örgütü olarak talep edilmesi halinde önerilerimizi ilgililerle paylaşabileceğiz."

- "Taksit sayısının arttırılmasını çok olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz"

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat ise Türkiye'nin zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, bu zor günlerin daha hızlı atlatılabilmesi için halkın ve piyasaların morale ihtiyacı olduğunu söyledi.

Fayat, böyle bir dönemde hem tüketici kredileri hem de kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasını çok olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini ve BDDK'nın çalışmasını zamanlama açısından çok isabetli bulduğunu ifade ederek, söz konusu düzenlemenin hayata geçmesinin hazır giyim piyasasına ivme kazandıracağını ve piyasaları hareketlendireceğini düşündüğünü belirtti.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, sektörde üreticilerin çoğunlukla 15-18 ay vadeli çeklerle çalıştığını bildirdi. Kredi kartında 9 taksit sınırının kaldırılmasının çek vadelerinin daha da uzaması ve sektörde sıkıntının büyümesi anlamına geleceğini belirten Çetin, "Tüketiciyi rahatlatmak adına böyle bir adım atılacak ise 1.000 lira ve daha yüksek alışverişlerde 9 taksitin üzerine çıkacak bir formül uygulanabilir." dedi.

Yorumlar