Kurtulmuş: Merkez Bankası’nın bazı fonksiyonları tartışılabilir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Merkez Bankası’nın bazı fonksiyonlarının önümüzdeki dönemde tartışılabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kurtulmuş: Merkez Bankası’nın bazı fonksiyonları tartışılabilir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Merkez Bankası’nın bazı fonksiyonlarının önümüzdeki dönemde tartışılabileceğini söyledi. Kurtulmuş, Merkez Bankası ile siyasi perspektifin aldığı karaların uyumlu olması gerektiğini dile getirdi.

Numan Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) konuğu oldu. Kurtulmuş, kahvaltılı toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Döviz kurundaki dalgalanma ve Merkez Bankası ile ilgili soruları cevaplandıran Kurtulmuş, “Merkez Bankasının bağımsızlığını tartışmıyoruz. Merkez Bankası dünyadaki birçok ülkelerde bağımsızdır. Ancak şunu ifade etmek isteriz; Merkez Bankası’nın belki bazı fonksiyonları önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın bazı fonksiyonları konuşulabilir tartışılabilir. Kalkınma hedefini ortaya koyan siyasi iradedir. Siyasi irade belki belli aralıklarda Merkez Bankası’nın belki şu anda kalkınmayla ilgili bir hedefi ve sorumluluğu yoktur. Ya da cari işte açık meselesi. Cari açıktan sorumlu olan hükümettir. Merkez Bankası’nın cari açıkla ilgili bir sorumluluğu yoktur. Dolayısıyla belki burada olması gereken; siyasi perspektifle Merkez Bankası’nın almış olduğu kararlar arasında bir uyum olması gerekir. Çünkü nihayetinde bütün bu ekonomik kararların hesabını verecek olan hükümettir. Bütün bunları söylerken Merkez Bankası siyasete bağlı bir kurum haline gelsin ya da bağımsızlığı ortadan kalksın demiyoruz.” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın faiz artırımının çok işe yaramayacağını savunan Numan Kurtulmuş, yeni enstrümanlar kullanılması gerektiğini belirtti. Kurtulmuş, Merkz Bankası’nın esas yönetmesi gereken şeyin algı yönetimi olduğunu söyledi. Toplantının daha sonraki bölümü basına kapalı olarak gerçekleştirildi.



CİHAN

Yorumlar