Kürt İş Adamı Eksi 35 Derecede Salkım Domates Üretti Dünyaya Satıyor

İş adamı Abdulbari Güzel, Ağrı Diyadin'de jeotermal kaynaktan yararlanıp sera kurdu. Eksi 35 derecede tarım yapılan serada ilk domatesler hasat edildi.

Google Haberlere Abone ol
Kürt İş Adamı Eksi 35 Derecede Salkım Domates Üretti Dünyaya Satıyor

Ağrılı işadamı Abdulbari Güzel, Diyadin İlçesi'ndeki jeotermal fondan yararlanarak 20 dönümlük bölgeye 8 milyon lira harcayarak sera kurdu. Hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü yörede domates yetiştirmeye başladı.

SOĞUKTA YETİŞEN DOMATES PAZARDA

Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteklediği 'Kaplıca sera ile tanışıyor' projesi kapsamında Mart ayında yetiştirilen salkım domatesler pazarda satışa çıktı.

İHRAÇ EDECEK

Yılın 12 ayı her çeşitli sebzeyi yetiştireceklerini belirten Güzel, ürünleri Rusya, Azerbaycan, İran ve Gürcistan'a ihraç etmeyi hedefledi.

BÜYÜK DÜŞÜNDÜ

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta etkinlik yürüten, Diyadin Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin, 'Kaplıca Sera ile Tanışıyor Projesi'ne bağış desteği vermesi uluslararası bir kuruluşa ilham kaynağı oldu. Ticari faaliyetlerini Azerbaycan'da yürüten Ağrılı işadamı Abdulbari Güzel'in İntersun Şirketi, Diyadin'deki jeotermal kaynakların olduğu alanda 20 dönümlük piyasa üstüne 8 milyon TL bütçeyle domates serası kurdu ve üretimine başladı.

1 METRE KARDA DOMATES YETİŞTİRDİ

Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu buz benzeri havada kurulan sera jeotermal kaynakla ısıtılıyor. Serada ilk şekilde salkım domates ilk ürün şekilde yetiştirildi ve bu hafta yapılan hasat esnasında 5 ton domates iç sektöre çıktı. Bu yatırımla müşterek bölge Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sebebi ile 'Organize Seracılık Bölgesi' ilan edildi.

İŞ KAPISI OLDU

İntersun Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bakır, çoğu hanım 75 insanın serada istihdam edildiğini, senenin 12 ayı her çeşitli sebzeyi yetiştireceklerini söyledi. Bakır, şöyle konuştu:

'Kurduğumuz bu sera ile sıfırın altında 35 derecede de olsa tarımın yapılabileceği, Diyadin'de boşa akıp giden jeotermal kaynakların değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Bin dönüm arazi üstüne diğer seralar da kuracağız. Bu da tıpkı sürede 1200 insanın istihdam edileceği anlamına geliyor. Yıllardır Diyadin'de boşa akan termal kaynağıı üretime dönüştürdük. Normal sera domatesinin yoğunluğu 2-3 içerisinde lakin bizim domateslerin yoğunluğu şu anda 5'tir. Bu da, ürünlerin duru bir havada organik şekilde yetiştiği anlamına geliyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, İran ve Gürcistan benzeri devletlere ihraç etmeyi hedefliyoruz.'

'ANTALYA'DAKİ DOMATESTEN DAHA KALİTELİ VE VERİMLİ'

Şirket Danışmanı Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hakkı Eraslan da alanı yalnızca ekonomik şekilde değil, sosyal kültürel ve çevresel manada kalkındırmaya çalıştıklarını söyledi. Projeyi alanda yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, 'Domatesin lezzeti ve kalitesi de fazla aşırı yüksek. Çünkü burada natürel karbondioksit de veriliyor. Allah buraya fazla aşırı mühim nimetleri bahşetmiş lakin bunu değerlendirirsek fakat gelir elde edebiliriz' dedi.

SERKA Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa da, yapılan yatırımın yereldeki potansiyelleri kullanımı açısından misal teşkil ettiğini anlatım etti. Yatırım sosyal kalkınmaya, bilhassa bayanların istihdamına kocaman yardım sağlayacağını belirten Ceren Kurğa, alanda kazanç yapmak dileyen girişimciler için yeterli ülke desteği verildiğini, girişimcilerimi bölge illerine kazanç yapmaya çağırma etti.

ABDULBARİ GÜZEL KİMDİR?

İran doğumlu Güzel, İran Kürtlerinden. Çocukluğunu Muş'ta ninesinin birlikte geçirdi. Ortaokul sularında memleketine arka döndü. Babasının birlikte toptan besin ticaretiyle uğraşıyor. 1981 yılında, İran İslam Devrimi'nden kaçarak Ankara'ya geldiğinde, çağın Başbakan Yardımcısı Turgut Özal'ın ısrarı üstüne Türkiye'de kalıyor ve Ankara'da 'Etsun AŞ' şirketini kuruyor. İran'da ve Türkiye'de petrol ticareti yapıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai), Türkiye, İran, Irak, Suriye, Ürdün, Gürcistan, Azerbaycan'da kurduğu ticari şirketleri, 1994 yılında Dubai'de 'İntersun Holding' çatısı altında birleştiriyor. 2002 yılından buyana Hazar petrolünün Gürcistan'a taşınması koordinasyonu ile İsviçre ve Dubai'de petrol ve petrol ürünleri ticareti yapıyor.

Güzel, Azerbaycan'ın önde gelen işadamlarından bir tanesi oluyor. 10 bin insana istihdam sağlıyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar