Küresel piyasalara Yellen desteği

Küresel piyasalarda, FED Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımında temkinli olunacağına işaret eden açıklamalarının ardından pozitif hava gözleniyor

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalara Yellen desteği

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımında temkinli olunacağına işaret eden açıklamalarının ardından pozitif hava gözleniyor.

Yellen, dün New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, Amerikan ekonomisine yönelik risklerin arttığına dikkati çekerek, "Ekonomik görünüme yönelik riskler dikkate alındığında, komitenin para politikasını ayarlarken temkinli şekilde ilerlemesinin uygun olacağını düşünüyorum." dedi.

Yellen'ın faiz artırımında temkinli olunacağını belirtmesi sonrasında dolar endeksi yaklaşık 10 günün en düşük seviyesi olan 95 sınırına gerilerken, altının onsu 1.243 doları aştı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 1,80 ile 8 Mart'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye indi.

Gelişmelerin ardından New York borsasında Dow Jones Sanayi endeksi yüzde 0,6 ve Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,9 artarak bu yılın en yüksek seviyelerinden kapanırken, Nasdaq Teknoloji endeksi günü yüzde 1,7 primle tamamladı.

Analistler, son dönemde ABD'de pozitif gelen enflasyon ve imalat verileri sonrasında bazı Fed üyelerinin nisan ayında faiz artırım beklentilerini yükselten açıklamalar yaptığını anımsatarak, Yellen'ın farklı tonda gerçekleştirdiği konuşmasının bu beklentileri ötelediğini kaydediyor. ABD'de bugün veri gündeminin sakin olduğunu belirten analistler, mart ayı ADP özel sektör istihdamının takip edileceğini dile getiriyor.

Avrupa tarafında da pay piyasaları dün yükselişle kapanırken, avro/dolar paritesi 1,13'e kadar yükselmesinin ardından şu dakikalarda 1,1294 seviyelerinde dengelendi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,37 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yatay tamamladı.

Analistler bugün Almanya'da enflasyon ve Avro Bölgesi'nde tüketici güveni endeksinin takip edileceğini belirtiyor.

ABD'deki pozitif havayı devralan Asya borsalarında, Çin'de Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 1,9 artışla seyrediyor. Japonya'da ise şubat ayı sanayi üretiminin yüzde 6,2 ile beklentilerin üzerinde gerilemesi sonrasında Nikkei endeksi yüzde 1,3 değer kaybetti.

Yurt içinde, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi dün yüzde 0,48 artışla 81.733,62 puandan kapandı. Uluslararası piyasalarda dolar/TL ise Yellen'ın açıklamaları sonrasında 2,8364 ile 23 Kasım 2015'ten bu yana en düşük seviyeyi görürken, şu dakikalarda 2,8451 seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin zayıf olduğunu, Yellen'ın açıklamalarının piyasalara yansımasının izleneceğini dile getiriyor.

Küresel piyasalardaki pozitif havanın ve 2,84'ün altını gören dolar/TL'nin etkisiyle BIST 100 endeksinin güne yükselişle başladığını hatırlatan analistler, teknik açıdan 82.800 ve 83.400 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, mart tüketici güven endeksi

14.00 ABD, mart ADP özel sektör istihdamı

15.00 Almanya, mart TÜFE

17.30 ABD haftalık EIA ham petrol stokları

Yorumlar