Küresel piyasalar yükselen petrol fiyatları ile pozitif seyrediyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, son dönemde açıklanan verilerin ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin beklentileri ötelemesi ve petrol...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar yükselen petrol fiyatları ile pozitif seyrediyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, son dönemde açıklanan verilerin ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin beklentileri ötelemesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişle pozitif bir seyir izliyor.

ABD'de dün açıklanan açık iş sayısı verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 3 yükselmesinin ardından borsalarda alışların güçlendiği görüldü. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri yüzde 1,26, S&P 500 endeksi yüzde 1,25 değer kazanırken, dolar endeksi sınırlı da olsa yükselişini sürdürerek 94,36'ya çıktı.

Petrol fiyatları, dünkü hızlı yükselişin ardından bugün Asya piyasalarında yatay bir seyir izlerken, dolar endeksi ise 94'ün hemen üzerinde dengelendi.

Avrupa tarafında, dün veri gündemi zayıf olmasına karşın pay piyasaları pozitif bir seyir izledi. Avro/dolar paritesi, 1,14 seviyesinin hemen altında dengelenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,65, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,36 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 değer kazandı.

Bugün dolar/yen paritesi iki günlük hızlı yükselişin ardından sakin bir seyirle 108,80 seviyelerinden alıcı bulurken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,52, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,60 yükseldi.

Yurt içinde döviz kurlarındaki yükselişler Borsa İstanbul'da alımları sınırlarken, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi öğleden sonra düşüşe geçerek günü yüzde 0,33 azalışla 78.802 puandan tamamladı. Analistler, küresel piyasalarda artan petrol fiyatları ve ABD Merkez Bankasına (Fed) ilişkin faiz artırım beklentilerinin azalmasının etkisiyle risk iştahının arttığını, buna karşın gelişen ülke para birimlerinin genel olarak dolar karşısındaki kayıplarının sürdüğüne dikkati çekiyor.

Teknik olarak BIST 100 endeksinin 78.500 ve 77.500 seviyelerinin destek, 79.400 ve 80.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu aktaran analistler, dolar/TL'de ise 2,9550 seviyesindeki kritik direncin kırılıp kırılamayacağının takip edileceğini dile getiriyor.

Yorumlar