Küresel piyasalar yoğun veri trafiğine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar dün karışık bir görünüm ortaya koyarken, bugün yoğun veri trafiğinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar yoğun veri trafiğine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar dün karışık bir görünüm ortaya koyarken, bugün yoğun veri trafiğinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

ABD'de dün veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle piyasalarda sakin bir seyir izlenirken, dolar endeksi düşüş eğilimini sürdürdü, pay piyasaları yükselen petrol fiyatlarından bulduğu destekle sınırlı da olsa değer kazandı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,37, S&P 500 endeksi yüzde 0,33 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,26 yükseldi. Analistler, ABD Merkez Bankasına (Fed) ilişkin faiz artırım beklentilerinin gerilemesi ile dolar endeksinin geçen hafta başlayan düşüşünü sürdürdüğünü belirterek, bugün başta toptan eşya stokları olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini dile getiriyor.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı dün yüzde 2,4 artışla 52,77 dolara çıkarak son 8 ayın en yüksek seviyesini, ABD tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 2,2 yükselişle 51,62 dolara ulaşarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,1370'in kırılması ile 1,14'ü aşarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,69, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,61 değer kaybetti. İngiltere'de ise Brexit tartışmaları devam etmesine karşın FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 yükseldi. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı konuşmadan, gelecek dönem para politikaları ile ilgili ipuçlarının aranacağı belirtiliyor.

Bugün Asya'da, Güney Kore Merkez Bankasının politika faizini 25 baz puan indirmesi ve Çin'de yıllık enflasyonun yüzde 2,3'ten yüzde 2'ye gerilemesi piyasaların odak noktasında bulunuyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1'e yakın değer kaybıyla kapanırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 geriledi. Çin'de bugün resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem yapılmıyor.

Yurt içinde, dün dolar/TL 2,88'in altına gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesi olan 2,8797'yi gördü, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise önceki günkü kayıplarını telafi ederek yüzde 0,86 artışla 78.833 puandan kapandı. Analistler, dün açıklanan sanayi üretimi verisi beklentilerin altında kalmasına karşın, küresel piyasalarda değer kaybeden dolar ve artan risk iştahından destek bulan TL varlıkların pozitif bir seyir izlediğini vurguluyor. BIST 100 endeksinin 79.000 - 79.500 aralığının önemli direnç bölgesi konumunda olduğunu dile getiren analistler, dolar/TL'de 2,8790 desteğinin takip edileceğini öngörüyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Draghi'nin konuşması

11.30 İngiltere, nisan ayı dış ticaret dengesi

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

17.00 ABD, nisan ayı toptan eşya stokları

Yorumlar