Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Kürsel piyasalar pozitif görünümünü devam ettirirken, bugün Çin'de açıklanan büyüme verisinin beklentilerin hafif üzerinde olmasının ardından...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Kürsel piyasalar pozitif görünümünü devam ettirirken, bugün Çin'de açıklanan büyüme verisinin beklentilerin hafif üzerinde olmasının ardından gün boyu yoğun veri akışının takip edileceği belirtiliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Atlanta Şubesi Başkanı Dennis Lockhart, dün yaptığı açıklamada Brexit'in ABD'nin ekonomik görünümünü “bulutlandırdığını” belirterek, “Bu nedenle kısa vadede tedbirli ve sabırlı para politikasından yanayım” dedi. Bugünkü yoğun veri gündemi öncesinde New York borsalarında dün yükseliş eğiliminin ve rekorların devam ettiği görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 0,73 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,53 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Boris Johnson’ı Dışişleri Bakanı olarak ataması, piyasalarda soru işaretlerine neden olurken, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz ve para politikasında değişikliğe gitmemesine karşın, tutanaklarda parasal genişleme için ağustos ayı toplantısına işaret edilmesi piyasalar tarafında pozitif karşılandı. Sterlin/dolar paritesi bu gelişmelerle son 15 günün en yüksek seviyesi olan 1,3481'e kadar çıkarken, avro/dolar paritesi 1,11'in üzerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,39, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,16 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,24 değer kaybetti.

Bugün Asya piyasalarında, Çin'de açıklanan 2'inci çeyrek büyüme verisinin yüzde 6,7 ile beklentilerin hafif üzerinde gelmesinin ardından Çin'de Şanghay bileşik endeksi ve Brent petrolün varil fiyatı yatay bir seyir izlerken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 değer kazandı.

Yurt içinde, dün açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentileri aşması ve cari işlemler açığının düşüşünü sürdürmesi ile analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 82.200 puanı aşan BIST 100 endeksi günü yüzde 1,56 artışla 82.590 puandan tamamladı.

Analistler, bugün başta ABD'de enflasyon ve sanayi üretimi olmak üzere yoğun veri akışının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 83.500 ve 83.900 dirençlerinin gündeme geldiğini ifade ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan dönemi işsizlik oranı

11.00 Türkiye, haziran ayı bütçe dengesi

12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı TÜFE

12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı dış ticaret dengesi

15.30 ABD, haziran ayı TÜFE

15.30 ABD, haziran ayı perakende satışlar

16.15 ABD, haziran ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

17.00 ABD, Michigan Üniversitesi temmuz ayı Tüketici Güveni Endeksi


Yorumlar