Küresel piyasalar verilere odaklandı

Piyasa bugün verilere odaklandı.

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar verilere odaklandı
Küresel piyasalar perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde karışık bir görünüm ortaya koyarken, bugün ve yarın veri odaklı bir seyir izleneceği belirtiliyor.

ABD'de dün resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olmasının da etkisiyle diğer piyasalarda karışık bir seyir izlendi. Rusya ve Suudi Arabistan yetkililerinin petrol üretimini dondurma konusunda görüşmeleri ve yapılan açıklamalar ile sert dalgalanan petrol fiyatları günü yaklaşık yüzde 2 yükselişe tamamladı. Bugün Asya piyasalarında yükseliş eğilimini devam ettiren Brent petrolün varil fiyatı 48 dolar sınırına kadar çıkmasının ardından 47,7 dolar seviyelerinde dengelendi.
Avrupa tarafında, dün pay piyasalarında yatay bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi sınırlı düşüşle 1,1150'ye geriledi. Dün açıklanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin genel olarak beklentilerin altında kalmasının ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,11, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,02 değer kaybetti.

Bugün Asya pay piyasalarında çok güçlü olmasa da alıcılı bir seyir izlenirken, dolar/yen paritesi geçen haftadan bu yana içinde bulunduğu 103,0 - 104,0 bandı arasındaki dalgalı hareketini sürdürüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kazandı.

Yurt içinde, açıklanan ağustos ayı enflasyon verilerinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından tahvil faizleri gerilerken, pay piyasaları bankacılık sektörü öncülüğünde yükseliş kaydetti. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9'un altına geriledi, BIST 100 endeksi ise yüzde 1,18 değer kazanarak günü 77.792 puandan tamamladı.

Analistler, bugün açıklanacak veriler arasında Avro Bölgesi büyüme ve ABD hizmet sektörü PMI verilerinin öne çıktığını belirterek, perşembe günü ECB kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor. Yurt içinde dolar/TL'nin piyasalardaki pozitif havaya karşın 2,94'ün üzerinde tutunmasının tahvil ve pay piyasalarındaki alımları sınırladığına dikkati çeken analistler, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda pozitif havanın etkisini artırabileceğini ve genele yayılabileceğini öngörüyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
12.00 Avro Bölgesi, 2. Çeyrek GSYİH
14.30 Türkiye, ağustos ayı reel efektif döviz kuru
16.45 ABD, ağustos ayı hizmet sektörü PMI
17.00 ABD, ağustos ayı ISM hizmet sektörü PMI

Yorumlar