Küresel piyasalar veri odaklı seyrine döndü

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından veri odaklı seyrine geri döndü. ABD'de cuma günü...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar veri odaklı seyrine döndü

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından veri odaklı seyrine geri döndü.

ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından gözler dün akşam bir panelde konuşan Yellen'ın açıklamalarına çevrilmişti. Yellen, yaptığı açıklamada hayal kırıklığı yaratan mayıs ayı istihdam verilerinin ekonomiye ilişkin yeni soru işaretlerine yol açtığını belirterek, "Nisan ve mayısta ciddi şekilde düşen istihdam artışı, ekonominin genelinde kalıcı bir yavaşlamanın habercisi mi yoksa istihdam artışı, 2015 ve bu yılın başlarındaki güçlü hızına geri dönecek mi? Meslektaşlarım ve ben, ilerleyen günlerde bu ve bunun gibi diğer sorularla boğuşacağız." ifadelerini kullandı.

Açıklamaların belirsizliği artırmasına karşın dolar endeksi ve tahvil faizlerinde yatay bir seyir izlenirken Dow Jones endeksi yüzde 0,64, S&P 500 endeksi yüzde 0,49 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,53 değer kazandı.

Avrupa tarafında, bugün açıklanacak büyüme verisi öncesinde piyasalarda pozitif bir seyir görülürken, Brexit ile ilgili yorum ve açıklamalar takip ediliyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, dünkü açıklamalarında, "İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, her 10 ekonomistten 9'u, Hazine Bakanlığı ve Uluslararası Para Fonunun (IMF), Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının risklerine dikkati çekiyor. AB'den ayrılmak, ekonominin altına bomba koymak gibi olacak." dedi.

İngiltere’de dün, 23 Haziran'da yapılacak AB referandumuna ilişkin anketlerde ayrılık yanlılarının önde görünmesinin ardından sterlin/dolar paritesinin son 3 haftanın en düşük seviyesini görmesine karşın FTSE 100 endeksi yüzde 1,03 değer kazandı. Avro/dolar paritesi 1,13'ün üzerinde dengelenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,18 yükseldi, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yatay hareket etti.

Bugün Japonya'da açıklanan öncü göstergeler endeksinin beklentilere yakın gelmesinin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,62 arttı, Çin'de Şanghay bileşik endeksi önceki kapanış seviyesine yakın dengelendi.

Yurt içinde, dün döviz kurlarının yükselişinin sınırlı kalması ve önceki kapanış seviyelerinde dengelenmesinden destek bulan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 0,58 artışla 78.593 puandan tamamladı. Analistler, bugün Avro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek, 79.000 ve 79.500 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, 1.çeyrek GSYH

15.30 ABD, 1.çeyrek tarım dışı verimlilik

15.30 ABD, 1.çeyrek birim iş gücü maliyeti

17.30 Türkiye, mayıs ayı Hazine nakit dengesi

Yorumlar