Küresel piyasalar İngiltere'deki referandum öncesi pozitif seyrediyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları ve yarın...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar İngiltere'deki referandum öncesi pozitif seyrediyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları ve yarın İngiltere'de gerçekleştirilecek AB referandumunun piyasaların odak noktasında olduğu belirtiliyor.

ABD'de dün Senato'da bir sunum yapan Fed Başkanı Yellen, ülke ekonomisinin çeşitli olumsuzluklara rağmen büyümeyi sürdürdüğünü belirterek, "ABD’de ekonomik durgunluk ihtimalinin oldukça düşük olduğunu düşünüyorum." dedi. Tedbirli para politikasının hem iç hem de küresel ekonomideki riskler nedeniyle uygunluğunu koruduğunu belirten Yellen, "İstihdama yönelik son göstergeler ve düşük yatırımlar, iç talebin gücünü kaybedebileceğini ortaya koydu. Ben ABD ekonomisinin uzun vadeli performansı konusunda iyimser olsam da bazı önemli ekonomistlerin belirttiği gibi düşük verimliliğin gelecekte devam etme ihtimalini göz ardı edemeyiz. Küresel ekonomideki kırılganlıklar da varlığını koruyor” diye konuştu. Yellen, ayrıca İngiltere'nin AB'den ayrılmasının önemli ekonomik yansımaları olacağını kaydetti.

Açıklamaların ardından dolar endeksi yüzde 0,4 artışla 94'ün üzerine çıkarken, Dow Jones ve Nasdaq endeksi yüzde 0,14, S&P 500 endeksi yüzde 0,27 değer kazandı. Analistler, Yellen'ın bugün de ABD Temsilciler Meclisi'nde bir sunum yapacağını belirterek, yarın İngiltere'de gerçekleştirilecek referandum öncesinde piyasaların dalgalı bir seyir izleyebileceğini ifade ediyor.

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan ZEW endekslerinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından pay piyasaları yükseliş eğilimini korurken, avro/dolar paritesinin 1,1350'den 1,1240 seviyelerine gerilemesi dikkati çekti. Sterlin/dolar paritesi ise iki günlük hızlı yükselişin ardından yatay bir seyir izledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,61 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi 0,36 yükseldi.

Bugün Asya piyasalarında Brent petrolün varil fiyatı yatay bir seyirle 50,8 dolar seviyelerinde dengelenirken, dolar/yen paritesi dünkü yüzde 0,8'lik artışın ardından sakin bir seyirle 104,6'dan işlem görüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 azaldı, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,4 değer kazandı.

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirerek yüzde 9'a çekmesinin ardından Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi 78.000 puanın üzerini test etti ve günü analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 77.500 puanın hemen üzerinde tamamladı.

Analistler, Brexit ile ilgili endişelerin azalsa da referanduma bir gün kala piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinde 76.000 seviyesinin destek, 79.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu vurguluyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı Tüketici Güven Endeksi

17.00 ABD, mayıs ayı 2. el konut satışları

17.00 Avro Bölgesi, haziran ayı Tüketici Güven Endeksi

17.00 ABD, Fed Başkanı Yellen'ın sunumu



Yorumlar