Küresel piyasalar, hareketlenen veri gündemine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, hafta başından bu yana veri gündeminin zayıf olmasının da etkisiyle karışık bir görünüm ortaya koyarken, bugün Avrupa ve...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar, hareketlenen veri gündemine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, hafta başından bu yana veri gündeminin zayıf olmasının da etkisiyle karışık bir görünüm ortaya koyarken, bugün Avrupa ve ABD'de açıklanacak verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin 14 ayın zirvesine çıkmasına karşın borsalarda ve dolar endeksinde yatay bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,05 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,02, Nasdaq endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti. Analistler, bugün perakende satışlar başta olmak üzere açıklanacak verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Avrupa tarafında, dün İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentiler doğrultusunda faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmazken, büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi ve Brexit'in risklerine dikkati çekmesinin ardından borsalar satıcılı bir seyir izledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,13, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,95 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,54 değer kaybetti. Bugün Almanya'da 1'inci çeyrek GSYH verisinin yıllık yüzde 1,6 ile beklentilerin üzerinde artmasının ardından Avro Bölgesi büyüme verilerinin takip edileceği belirtiliyor.

Dün Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'ın, Kongre'nin üst kanadı Senato'da yapılan oylama sonucu geçici olarak görevden alınması ve petrol fiyatlarının 48 doların üzerinde tutunamayarak düşüşe geçmesi küresel piyasalarda risk iştahını olumsuz etkilerken, buna bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında düşüş eğilimini sürdürdü.

Bugün Brent petrolün varil fiyatının 47,8 dolar seviyelerinde dengelendiği, dolar/TL'nin ise 2,96'nın üzerine çıktığı görülüyor. Japonya'da açıklanan Hizmet Sektörü Endeksi'nin yüzde 0,7 azalarak beklentilerin altında kalmasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de kapanışa yakın yüzde 0,2 geriledi.

Yurt içinde, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 79.400 puanın üzerini test etse de etkisini artıran satışlarla düşüşe geçerek günü yüzde 0,92 azalışla 78.304 puandan tamamladı. Bugün yurt dışında hareketlenecek veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek, 79.400 seviyesinin direnç konumunda olduğuna kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, 1.Çeyrek GSYH

15.30 ABD, nisan ayı perakende satışlar

15.30 ABD, nisan ayı ÜFE

17.00 ABD, Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi

17.00 ABD, mart ayı işletme stokları

Yorumlar