Küresel piyasalar ECB'ye odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesi ve merkez bankalarından teşvik beklentileri ile pozitif...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar ECB'ye odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesi ve merkez bankalarından teşvik beklentileri ile pozitif bir seyir izlerken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları takip edilecek.

ABD'de açıklanan 2'nci çeyrek şirket bilançolarının genel olarak beklentileri aşmasıyla hisse bazlı hareketlerin arttığı New York borsasında endeksler rekorlarını devam ettiriyor. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,19, S&P 500 endeksi yüzde 0,43 yükselerek tarihinin en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, Nasdaq endeksi yüzde 1,06 değer kazandı. Dolar endeksi, dün yükseliş eğiliminde hareket ederek 97,32 ile 4 ayın zirvesine çıkmasının ardından bugün 97'nin altına geriledi.

Avrupa tarafında, bugün açıklanacak ECB kararları ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, Brexit sonrası ECB'nin İngiltere Merkez Bankasından (BoE) gelecek adımları beklemeyi tercih edebileceğini, bu durumda Draghi'nin açıklamalarında sonraki toplantılara ilişkin genişleme işaretlerinin takip edileceğini kaydediyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,61, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,15 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,47 yükseldi.

Asya'da bugün dolar/yen paritesinin yükselişini devam ettirmesi ve teşvik beklentileri ile Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de kapanışa yakın yüzde 0,6 değer kazandı.

Yurt içinde Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sonrası dün piyasalardaki negatif havanın azalsa da devam ettiği görüldü. BIST 100 endeksi günü yüzde 1,67 düşüşle tamamladı. Dolar/TL ise kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un yurt içi piyasalar kapandıktan sonra Türkiye'nin notunu "BB+"dan "BB"ye düşürmesinin etkisiyle uluslararası piyasada 3,0963 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü ve bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,0650 seviyelerinde dengelendi. Analistler, yurt içindeki gelişmelerin ve Avrupa'da ECB kararlarının izleneceğine değinerek, BIST 100 endeksinin 74.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.


Yorumlar