Küresel piyasalar Draghi'nin açıklamalarını bekliyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, bugün açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarını bekliyor....

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar Draghi'nin açıklamalarını bekliyor

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, bugün açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarını bekliyor.

Uluslararası finans kuruluşları uzmanları, ECB'nin bugün yeni bir tedbir planı açıklamasını beklemezken, enflasyon ve büyüme projeksiyonlarında yukarı yönlü revizyon yapılabileceğini, ayrıca Draghi'nin gelecek dönem para politikalarına yönelik vereceği ipuçlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini ifade ediyor.

ECB'nin alacağı olası yeni tedbirler ve parasal genişleme programına ilişkin detayların son bir kaç gündür yatay seyreden piyasalarda dalgalanmaya neden olabileceğini aktaran analistler, avro/dolar paritesinin de 1,11 - 1,12 bandı arasındaki seyrini sonlandırarak kırılma yönüne doğru hareketinin ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.

ABD'de dün açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Bej Kitap raporunun ardından pay piyasalarında sınırlı da olsa pozitif bir seyir izlenirken, dolar endeksi yatay seyrini sürdürdü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,01, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,08 değer kazandı.

Bej Kitap raporunda, ABD Merkez Bankası (Fed) ekonomik faaliyetlerin, istihdamın ve ücretlerin ülkenin büyük bölümünde değişen hızlarda arttığını açıkladı. Bankanın 12 bölgesel şubesinden gelen verilerle hazırlanan raporda, iş gücü piyasasının sıkılaşmaya devam ettiği, ücretlerin de ülke genelinde özellikle sıkılaşan iş gücü kollarında yükseldiği vurgulandı. Raporda, ayrıca fiyatların çoğu bölgede arttığına işaret edilirken, enflasyon görünümünün ılımlı olduğu ve birkaç bölgede gelecek yıl yüzde 2 hedefine ulaşılmasının beklendiği kaydedildi.

Avrupa borsalarında dün genel olarak satıcılı bir seyir izlenirken, günü 1,1187'den tamamlayan avro/dolar paritesi bugün Asya piyasalarında 1,12'nin üzerini test etmesinin ardından bu seviyenin hemen altında dengelendiği görülüyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,57, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,62 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,67 değer kaybetti.

Asya tarafında, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, vergi artışının 2,5 yıl ertelendiğini açıklamasının ardından dün başlayan yendeki değerlenme bugün de sürerken, Nikkei 225 endeksi dolar/yen paritesindeki düşüşün etkisiyle yüzde 2,2 geriledi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise kapanışa yakın yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde döviz kurlarındaki yatay seyre karşın dün Borsa İstanbul'da satış baskısının devam etmesi dikkati çekti. BIST 100 endeksi dün yüzde 0,99 değer kaybederek günü 77.035 puandan tamamlarken, 2,9413'e gerileyen dolar/TL, bugün de bankalararası piyasanın açılışında yatay bir seyirle 2,94'ün üzerinde işlem görüyor.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı ÜFE

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

14.45 Avro Bölgesi, ECB faiz kararı

15.15 ABD, mayıs ayı ADP özel sektör istihdamı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.45 ABD, mayıs ayı New York ISM endeksleri

Yorumlar