Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki yükseliş eğiliminin devam etmesi ile dalgalı bir seyir izlerken, bugün ABD'de...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki yükseliş eğiliminin devam etmesi ile dalgalı bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de dün Şükran Günü nedeniyle piyasalarda işlem yapılmazken, uluslararası piyasalarda dolar endeksi Nisan 2003'ten bu yana ilk kez 102'nin üzerini gördü. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 2,4'ün üzerini test etmesinin ardından bugün yüzde 2,39 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak toptan eşya stokları ve hizmet sektörü verilerinin takip edileceğini belirterek, emtia fiyatlarının dolardaki değerlenmeye paralel düşüş eğiliminin pay piyasalarını negatif etkilediğini ifade etti.

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan büyüme verisinin yüzde 1,7 ile beklentileri karşılamasının ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,25, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 yükseldi.

Avro/dolar paritesi dün 1,0518 ile 16 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından destek olarak öne çıkan 1,05-1,06 bandında dengelenmeye çalıştığına dikkati çeken analistler, bugün İngiltere'nin büyümesi başta olmak üzere veri odaklı seyrin devam edebileceğini kaydetti.

Bugün Japonya'da açıklanan enflasyon verisinin yüzde 0,1 artış kaydetmesine karşın çekirdek enflasyonun yüzde 0,45 gerilemesi, enflasyon eğiliminde negatif görünümün devam ettiğine işaret etti. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izlerken, altının ons fiyatı gerilemeye devam ederek 8 Şubat'tan bu yana en düşük seviye olan 1.171 doları gördü.

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 8'e ve faiz koridorunun üst bandını da 25 baz puan artırarak yüzde 8,50'ye çıkardı. Kararın ardından piyasaların ilk tepkisi olumlu olsa da uluslararası piyasalardaki yüksek volatilite ve devam eden dolar talebi nedeniyle dolar/TL tekrar yükselişe geçti.

Analistler, yurt içi ve jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle dolar/TL'nin yükselişini sürdürdüğünü ve bugün Asya piyasalarında 3,4768 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü, pay piyasalarında buna bağlı olarak gelebilecek satışların gücünün yön üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, 3. çeyrek sanayi iş gücü girdi endeksleri

12.30 İngiltere, 3. çeyrek GSYH, özel tüketim harcamaları ve dış ticaret

16.30 ABD, ekim ayı toptan eşya stokları

17.45 ABD, kasım ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI


Yorumlar