Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, bugün ABD'de açıklanacak haziran ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerine odaklandı. ABD'de, dün haftalık...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, bugün ABD'de açıklanacak haziran ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerine odaklandı.

ABD'de, dün haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentileri karşılamaması ve Brent petrolün varil fiyatının yüzde 5,7 gerilemesi sonrasında New York borsasında karışık bir seyir izlendi. Nasdaq endeksi yüzde 0,36 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,13 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,09 değer kaybetti.

Analistler, ABD'de geçen ay piyasalarda şok etkisi yaratan 38 binlik tarım dışı istihdam verilerinin ardından gözlerin bugün açıklanacak haziran verilerine çevrildiğini belirtiyor.

Avrupa tarafında, dün avro/dolar paritesi 1,10 sınırına kadar gerilerken, hafta içinde Brexit kaynaklı risklerin yeniden belirginleşmesiyle sert düşüşün yaşandığı pay piyasalarında ise pozitif bir görünüm hakimdi. Böylece Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,49 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,09 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,80 değer kazandı.

Asya piyasalarının ise petrol fiyatlarındaki sert düşüş sonrasında güne satış ağırlıklı bir seyirle başladığı dikkati çekerken, Nikkei 225 endeksi yüzde 1,01 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 değer kaybıyla seyrediyor.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla pazartesi öğleden sonradan itibaren kapalı olan yurt içi piyasalarda, bugün sakin bir seyir izlenmesi bekleniyor. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, pazartesi yarım gün gerçekleştirilen işlem gününde yüzde 0,56 yükselerek bayram tatiline 78.000 puanın üzerinden girmişti. Dolar/TL ise yurt içi piyasaların kapalı olmasına rağmen, uluslararası piyasalarda yeniden gündeme gelen Brexit endişeleriyle 2,95'in üzerine kadar yükselse de saat 09.15 itibarıyla 2,9276 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, BIST 100 endeksinin 3,5 günlük tatile 77.500 direncinin üzerinde girmesinin pozitif görünümü bugüne de taşıyabileceğini belirterek, yurt dışında ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin, yurt içinde ise haziran ayı Reel Efektif Döviz Kuru'nun takip edileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, mayıs ayı dış ticaret açığı

14.30 Türkiye, haziran ayı Reel Efektif Döviz Kuru

15.30 ABD, haziran ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı

Yorumlar