Kuraklık nedeniyle yem fiyatları yüzde 100 arttı, üretici zor durumda

Türkiye genelinde etkili olan kuraklık, çiftçiyi olduğu kadar hayvan yetiştiricilerini de tedirgin etti. Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, kuraklık sebebiyle hayvan yetiştiricilerinin zor günler...

Google Haberlere Abone ol
Kuraklık nedeniyle yem fiyatları yüzde 100 arttı, üretici zor durumda

Türkiye genelinde etkili olan kuraklık, çiftçiyi olduğu kadar hayvan yetiştiricilerini de tedirgin etti. Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, kuraklık sebebiyle hayvan yetiştiricilerinin zor günler geçirdiğini belirtti. Yem fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 100’e varan artış yaşandığı kaydeden Kuzu, dar boğazın eşiğine gelen besicilerin devletten destek beklediğini söyledi.

Kahramanmaraş ve çevresinde tarım alanlarında görülen verim düşüklüğünün, önümüzdeki günlerde arpa ve saman fiyatlarına da yansıyacağını belirten Kuzu: “Yaşanan kuraklık yem fiyatlarını etkiledi. Ortada ekin yok. Bu yıl saman fiyatlarının bir lirayı aşması bekleniyor. Üretici ve çiftçi devletten ekstradan destek ve yardım bekliyor. Destek gelmezse üreticide bitecek, çiftçide bitecek.” dedi.

Yem fiyatlarındaki bu artışın dolaylı olarak et, süt ve süt ürünlerini de etkilediğini ifade eden Kuzu: “Kuraklıktan dolayı süt dahi yüzde 50 değil, yüzde 40 kalmış. Bir kişi günlük 300 kilo süt satıyorsa, şuan 70 kilo satıyor. Peynir fiyatları geçen yıl 8 lirayken, şuan 20 liradan ele geçmiyor. Dağlarda ot, tarlada buğday, arpa yok. Biçer tarlaya girse 20 dönümlük tarlada 3 ton buğday gelecek, bir römork saman çıkacak. Geçen yıl arpa ilk çıktığında 40 kuruş’tu, şuan 70 kuruş. Böyle giderse arpa ve saman fiyatları bir lira olacak ama alan olmayacak.” diye konuştu.

“BAYRAMDA KURBANLIK SIKINTISI YAŞANABİLİR”

Kurban bayramına kadar durumun değişmemesi halinde, pazarda kurbanlık kıtlığı yaşanacağını vurgulayan Kuzu şöyle konuştu: “Böyle olursa kurbanda ele geçmeyecek. Yem fiyatlarının yükselmesinden dolayı. Şuan ki duruma göre bu yıl kurbanlık fiyatları, şu an kuzunun kilosu 9 lira 10 kuruş. Eğer destek sağlanırsa 11-12 lira arasında olur. Destek olmazsa yem fiyatları yükseldiği için 15 liraya kadar çıkabilir.”

“BİZE VERİLEN DESTEĞİN 50 LİRAYA ÇIKARTILMASI GEREKİYOR”

Birliğe kayıtlı 3 bin 426 üye bulunduğunu dile getiren Kuzu, sektörün ayakta durabilmesi için sağlanan desteğin artması gerektiğine işaret etti. Kuzu, hayvan yetiştiricilerine sağlanan 20 liralık devlet desteğin 50 liraya çıkartılması gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar