Kurak geçen kış çiftçiyi endişelendiriyor

Kış aylarının ortasında kar ve yağmurun yağmaması, Yozgat çiftçisini endişelendiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Kurak geçen kış çiftçiyi endişelendiriyor

Kış aylarının ortasında kar ve yağmurun yağmaması, Yozgat çiftçisini endişelendiriyor. Çiftçiler kuraklığın devam etmesi halinde hasat döneminde ürün kaybı yaşanacağını belirtiyor.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz da ülke genelinde olduğu gibi Yozgat çiftçisinin hasretle kar yağışı beklediğini söyledi. Yılmaz, “Havanın sıcak geçmesinden dolayı ekinler büyüme evresine girdi. Fakat kar yağışının olmaması kurak bir kış geçmesine neden oluyor. Eğer ki kar yağmadığı takdirde bu buğdayları don keser ve büyük ölçüde ürün kaybına neden olur. Tabi kışın olmaması farelerin de daha fazla üremesine sebep olmaktadır. Çiftçimiz bugünleri fırsat bilerek tarla faresi ile gerekli mücadeleyi yapması gerekir. İnşallah beklediğimiz kar yağar ve çiftçimizin yüzü güler." diye konuştu.

Yozgat’ın Divanlı köyünde çiftçilik yapan vatandaşlar, çok kurak bir kış mevsimi geçirdiklerini belirterek, kar yağmazsa yazın hasatta ürün kaybı ve su sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi. Abdurrahman Lafçı (57) isimli çiftçi, eskiden bu aylarda kardan dolayı dışarı çıkamadıklarını belirterek, "Kış ayının ortasındayız. Eskiden bugünler kardan dolayı komşu komşuya gidemezdi. Şimdi ise bahar havası var. Eylül ve ekim aylarında fazla bir yağış olmadı. O günden beri de aralık ayı içinde az bir kar yağdı. Kar yağması için Allah’a dua ediyoruz, inşallah yağar. Yoksa bütün çiftçiler hasat döneminde ürün alamaz, perişan olur." dedi.

Diğer çiftçiler de aynı ifadeleri kullanarak, şöyle dedi: "Çok değil, bundan 10-15 yıl öncesine kadar bu aylarda kar olurdu. Ekinlerimizin üzerini yorgan gibi örter, don kesmesini önlerdi. Tabi kar yağması sularımızın da artmasına neden olur. Şu anda kar ve kış yok, sular az. Her geçen yıl bir önceki yılımızı aratır oldu. İnşallah bir an önce kar yağar."


CİHAN

Yorumlar