Kur artışının maliyeti Ocak ve Şubat'ta enerji fiyatlarına yansıtılmayacak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, döviz kurundaki artışın maliyetler üzerine baskısının kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirterek, buna rağmen Ocak ve Şubat aylarında zam yapmayacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Kur artışının maliyeti Ocak ve Şubat'ta enerji fiyatlarına yansıtılmayacak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, döviz kurundaki artışın maliyetler üzerine baskısının kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirterek, buna rağmen Ocak ve Şubat aylarında zam yapmayacaklarını açıkladı. Yıldız, "Şu anda uğraşlarımız ve çabalarımız bu yönde. Ocak, Şubat ayı içerisinde bunları fiyatlara yansıtmayacağız.” dedi.

Bakan Yıldız, İzmir Ticaret Odası yönetimini Bakanlıkta kabulünde, gazetecilerin gündemdeki gelişmelerle ilgili sorularını cevapladı. “Dolar kurundaki artışın, enerji maliyetlerine yansıması olacak mı?”sorusuna karşılık Yıldız, "Bu konuda direndiğimizi söylemiştim. Tahran’a gitmeden önceki maliyetler cidden beni sıkıntıya sokmuştu. İnşallah son gelişmelerle beraber, ben deviz döviz fiyatlarının düzeleceğini kanaatini taşıyorum. Dünyadaki olumsuz iklim şartlarına rağmen. Biz bunu vatandaş ve sanayicimize yansıtmamak için özellikle... Şu anda uğraşlarımız ve çabalarımız bu yönde. Ocak, Şubat ayı içerisinde bunları maliyetlere yansıtmayacağız." şeklinde karşılık verdi.

Dövizin henüz stabil olmadığını, gerek Amerikan Merkez Bankası FED’in açıklanan kararından sonra, gerekse Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra bir düşüş ve tekrar yükseliş olduğunu anlatan Yıldız, "Ben bunun stabil hale geldiği kanaatinde değilim. Siyasi gerekçelerle artmış olunan ve FED’in son kararı ile artmış bulunan döviz fiyatları gene benzer gerekçelerle düşecektir. Karar şu anda uzun soluklu görünüyor. Siyasi gerekçeler uzun soluklu görünüyor. O yüzden 2,10’lar bandını bulması kanaatini taşıyorum. Çünkü enerji maliyetlerinde döviz alıp lira ile satan ve açık pozisyonda kalan sektörüz. Bunun mutlaka gerçek rakamlara büzülmesi ve küçülmesi gerekiyor. Bunun da böyle alacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ ORANDAKİ İNDİRİM TAHKİM SONUNDA BELİRLENECEK”

Yıldız, “İran’la Türkiye arasında bir iyi niyet anlaşması imzalanabilir mi?” sorusunu da şöyle cevap verdi:

"Türkiye’de büyüme rakamları ne olursa olsun, hedeflediğimiz tahminlerin altında kalacağımız yorumları yapılıyor. Enerji sektörü ile ilgili hedeflerimizde bir değişme yok. Biz, büyümeye devam edeceğiz. Çünkü refah seviyemiz arttıkça, enerjiye olan talebin de enerjiye olan talebin de arttığını görüyoruz. Bizim yüzde 5’lerden daha yüksek büyümemiz lazım ki aynı zamanda 2023 hedeflerini tutturabilir olalım. İran’la yapılan görüşmelerde, tabi ki doğal gaz önemli müzakere alanlarından biriydi. Böyle bir anlaşma, tercüme hatasından kaynaklanmış olabilir ama bizim bu konu ile ilgili görüşmelerimiz, başlamıştır. Bizim 5 büyük tedarikçimizden biri olan İran, bu büyüme rakamlarına ilgi duymaktadır. Şu anda görüşmeler üzerinde anlaştığımız bir anlaşma yoktur. Üzerinde çalışılması gereken geniş bir alan vardır. Biz, bildiğiniz gibi İran’la doğalgaz fiyatlarında anlaşma sağlayabilmiş değiliz. Satış rakamlarını ticarete mani olmamak kaydıyla, gaz akışına mani olmamak kaydıyla yüksek bulmaktayız. Bunların düşürülmesi gerektiğini, değerli mevkidaşlarıma ve İran’da Tahran’da aktarma imkanı buldum. Şu anda tahkim devam ediyor. Önemli orandaki indirim tahkim sonunda belirlenmiş olacak. Tahkimden makul bir indirim gelmiş olsaydı, vazgeçip vazgeçmeyeceğimiz soruldu. Tabi ki, tahkimde halledeceğimiz kazancın, burada karşılanabilmesi halinde biz tahkimden vazgeçebiliriz. Ben ülkemin menfaatlerini ve çıkarlarını ön planda tutmak zorundayım. İstediğimiz indirim oranlarının alınmış olması halinde bu önümüzdeki hafta bu müzakereler devam eder."

“IRAK PETROLÜNÜ ÜRETİLDİĞİ KADAR İLETECEĞİZ”

Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden sevkiyatı ile ilgili gelinen aşamanın sorulması üzerine de Bakan Yıldız, şunları söyledi:

“Irak petrolü üretildiği kadar ileteceğiz. Bu önemli bir konu. Üretilmeyen petrolün iletilmesi söz konusu değil. Biz şu ana kadar, uluslararası piyasaya Kuzey Irak’tan aktarılan bir petrol yoktur. Bir satış gerçekleşmemiştir. Gerek Bağdat gerekse Erbil’in tereddüt yaşamaması gerektiğini düşünüyorum. Bağdat’ta konuşmamızda mutlaka burada Bağdat’tan yetkililerin bulunacağını söylemiştim. Arkadaşlarımız geldiler, teknik düzenlemeleri yaptılar ama asıl top Erbil ve Bağdat arasında kurulan komitededir. Ve onların vereceği kararlardadır. Biz bütün altyapıyı hazırlamış durumdayız. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz Bağdat’a giderken bunlar ‘Yapılabilir mi?’ konusu geçmişti. Biz de 'onay' yerine onun ‘rızası aranır’ cümlesi üzerine mutabık kalarak görüşmelere gittik. Ve başına ne söylediysek o cümlelere gene de sahibiz ve sadığız. Ortada bir varlık oluşacak. Bu varlığın Irak anayasasına göre paylaşılması söz konusu. Sonucun bir şey paylaşılmaması, petrolün çıkarılmaması ve iletilmemesi olarak çıkarsa, bu sonuç doğru bir sonuç olmaz. Bunu her zaman söylüyoruz.”

"İRAN’IN FİYAT TEKLİFİ TATMİN ETMEDİ"

“İran’da size teklif edilen bir rakam oldu mu? Memnun mu olmadınız, verilen fiyattan?” sorusu üzerine Yıldız, “Orda teklif edilen bir fiyat vardı. O bizi tatmin etmedi. Tahkimdeki hedeflediğimiz hedeflere yaklaştığımız ölçüde tahkimi konu ederiz, Biz ne kimsenin hakkını yiyelim ne de kimse bizim hakkımızı yesin. Bu doğalgaz fiyatının üzerindeki fiyatla Türkiye doğalgaz almayacak. Türkiye’nin ithal etmeye İran’ın da ihraç etmeye ihtiyacı var. Bu ihtiyacı makul fiyatlarla yapmamız gerekiyor. İran’ın gerek bakan gerek başbakan gerekse cumhurbaşkanı seviyesinde bir mekanizması var. Bunların aynı şekilde mutabakat sağlayacağına inancımız tamdır. Önemli olan fiyatların istediğimiz oranda oluşması ve yeni fiyatlara imkan sağlamasıdır. Önemli olan budur. Tahran da yaptığımız görüşmelerdeki teklifler, tahkimle alakalı kararımızı geliştirecek teklifler değildir. Gelişmeleri hep beraber müzakerelerle birlikte izleyeceğiz.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar