'Küçük esnaf İş Sağlığı ve Güvenliği primini ödeyemez'

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu'nun özellikle küçük esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Küçük esnaf İş Sağlığı ve Güvenliği primini ödeyemez'

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu'nun özellikle küçük esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Ekonomik olarak zorda olan küçük esnafın bu ek yükle daha da zorda kalarak işçi çıkarma yoluna gideceğini iddia ederek, “Küçük esnaf zaten kendi Bağ-Kur ve sigortasını ödeyemiyor. Her ay 140 TL İSG ödemesini nasıl yapsın? Buna çözüm bulunmazsa kayıtdışılık artar.” dedi.

Günümüzde küçük esnafın sıkıntısını kimseye anlatamadıklarını ve çözüm için muhatap bulamadıkları belirten Oda Başkanı Algün, küçük işletme çalıştırmanın artık akıl kârı olmadığını öne sürdü. Sağlık güvencesi primlerini ödeyemeyen esnafın, İSG’nin getirdiği ek yükü kaldırmasının mümkün olmadığını kaydederek, “Kayıtdışıyla başımız belada. Bu uygulama, kayıtdışını daha da arttıracak. İSG primini ödeyemeyen küçük esnaf, 'Elemanı işten çıkarır, sigortasız çalışmayı kabul ederse öyle çalıştırırım' hesabı yapıyor. İSG yükümlülüğünü yerine getirmeyen işyerleri için 5 bin liraya kadar para cezası öngörülüyor. Bunu kimse göze alamaz. İşçileri, sağlıklı olsun derken işinden etmeyelim. Bunu sanayimizde ödeyebilecek esnaf yüzde 1 ile 3 arasında.” şeklinde konuştu. Küçük esnafın Bağ-Kur primini ödeyemediği için kendisi ve ailesinin yıllardır sağlık güvencesinden yoksun olduğunu, buna da bir çözüm bulunamadığını söyleyen Süleyman Algün, yarın İSG ödemesi için son gün olduğunu hatırlattı. CİHAN

Yorumlar