KTO Başkanı Hiçyılmaz: Ekonomide ilave tedbirlerin alınması gerekebilir

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, döviz kuru üzerindeki baskının devam edecek gibi durduğunu ifade ederek, “Bundan dolayı ilave tedbirlerin alınması gerekebilir.

Google Haberlere Abone ol
KTO Başkanı Hiçyılmaz: Ekonomide ilave tedbirlerin alınması gerekebilir

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, döviz kuru üzerindeki baskının devam edecek gibi durduğunu ifade ederek, “Bundan dolayı ilave tedbirlerin alınması gerekebilir.” dedi.

Hiçyılmaz, ABD Merkez Bankası (FED) kararı sonrası Türkiye’deki döviz kuru ve faiz oranı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Hiçyılmaz, Türkiye’nin, son altı aydır BIITS (Brezilya, Hindistan, Endenozya, Türkiye ve Güney Afrika) ülkeler grubunun bir üyesi olduğunu hatırlatarak, “Bu ülkelerin ortak özelliği; cari işlem açıklarının yüksek oluşu, borçlanma ile ilgili sorunların bulunması, yabancı paralara karşı iki ay öncesine kadar değerli ulusal paraya sahip olmalarıdır.” diye konuştu.

Bu ülkelerin ortak özelliklerinden birisinin de cari açıklarını kısa süreli sermaye hareketleri ile finanse etmeleri olduğunu belirten Hiçyılmaz, “Bundan dolayı da bu ülkelerin faiz oranları sermayeyi çekecek düzeyde olmalıdır. Ne yazık ki faiz oranlarının gelişmiş ülkelerin faiz oranlarının üstünde seyretmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu ülkelerden farklı bir yönü bulunmaktadır. Çünkü, BIITS ülkeleri içinde bütçe açığı yüzde 1,5 ile en düşük olan ülke Türkiye’dir. Bu durum, Türkiye’nin riskli ortamdan çıkarılabilmesi için önemli bir avantajdır.” diye ifade etti.

Hiçyılmaz, 2007-2008 krizi sonrası, ABD’nin başlattığı tahvil alım programının dünyadaki dolar arzını artırdığını ifade etti. Hiçyılmaz, şöyle dedi: “Buna, bir de ABD Merkez Bankası FED’in düşük faiz politikası (sıfır bile oldu) eklenince, yükselen ekonomiler (BIITS ülkeleri, Arjantin, Çin, Rusya) kolayca para bulabildiler, sermaye çekebildiler. Ancak şimdi FED, para arzı artış oranını düşürüyor. İki ay öncesine kadar ayda 85 milyar dolarlık tahvil alıyordu. Yani, dolar arz ediyordu, geçen ay bunu 75 milyar dolara, önceki gece de 65 milyar dolara çekti. Bu karar ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir önceki gece aldığı faiz artırımı kararının gücü zayıflamış oldu. Döviz kuru üzerindeki baskı devam edecek gibi duruyor. Bundan dolayı ilave tedbirlerin alınması gerekebilir.”
CİHAN

Yorumlar