KSO Başkanı Öztürk'ten faiz sitemi

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Faiz artarsa üretim azalır biz kaybederiz, faiz artarsa enflasyon artar biz kaybederiz, maliyetler artar, işsizlik artar biz kaybederiz." dedi. Bir hafta önce açıklanan vergi rekortmenleri listesinde...

Google Haberlere Abone ol
KSO Başkanı Öztürk'ten faiz sitemi

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Faiz artarsa üretim azalır biz kaybederiz, faiz artarsa enflasyon artar biz kaybederiz, maliyetler artar, işsizlik artar biz kaybederiz." dedi. Bir hafta önce açıklanan vergi rekortmenleri listesinde ilk 10'un 7'sinin banka olduğuna dikkat çeken Öztürk, "İlk 10'da 7 bankanın olması ülkemiz ekonomisi açısından hiç de sağlıklı bir durum değil. İlk 10'da üreten, yatırım yapan reel sektör firmalarının yer almasını beklerdik." ifadesini kullandı.

Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliği ile Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Para Politikaları Konferansı, Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştrildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Para Politikaları konulu sunum için katıldığı konferansın açılış konuşmasını Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk yaptı. Öztürk, Türkiye'nin; Mayıs 2013’te başlayan, 17 Aralık ile boyut değiştiren, FED kararları ile birleşerek ekonomiyi etki altına alan bir süreç yaşandığını ifade ederek, "Bu süreçte ekonomi çevreleri, iş âlemi ne yazık ki tekrar kur/faiz ikilemine düştü. Son dönemde yaşanan tartışmaların odağındaki kurum olan Merkez Bankası’nın değerli başkanını misafir ediyoruz. Umuyoruz ki bugünkü açıklamaları ve sunumu İş âleminin ülkeye olan güveninin ve geleceğe yönelik umudunun artmasına sebep olur." dedi.

Merkez Bankası'nın 2001 krizinden sonra reel sektörü güçlendirmeye yönelik uyguladığı politikalarla hem krizden çıkılmasına hem de ekonominin büyümesine katkı sağladığını ifade eden Öztürk, ancak son altı aydır Merkez Bankası’nın uyguladığı politikaların çok fazla tartışıldığına şahit olduklarını, MB’nin politikalarıyla ülkemizin büyüme hedeflerinin gerisinde kaldığına inandıklarını kaydetti. Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme rakamı yüzde 4,3 olarak açıklandı. 2013’te ise yüzde 4 büyüdük. Dünya’ya ve Avrupa’ya göre bu rakamlar büyük başarıdır. 2013’te başlayıp 2014’te devam eden ülkemiz ekonomisine kastetmeye yönelik tüm siyasi provokasyonlara rağmen bunu başardık. Ancak bu büyüme 2023 hedeflerimiz için yeterli değildir. Bizler burada Anadolu ekonomisini, reel sektörü temsil ediyoruz. Her provokasyondan sonra bizler çıktık ve gür bir sesle; daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz dedik. Her türlü cefaya göğüs gerdik. 2013’te ülkemizi biz büyüttük. 2014’te de biz büyüteceğiz, 2023 hedeflerine de biz ulaşacağız. Yeri gelmişken Konya müteşebbisinin başarısını bazı rakamlarla paylaşmak istiyorum: 2001 yılında sadece 100 milyon dolar ihracat yapan Konya 2013’te bu rakamı 1,35 milyar dolara çıkarmıştır. Bu dönemde Konya ihracatını 13 kat artırmıştır. Konya 2014’ün ilk beş ayında ise ihracatını yüzde 25 artırdı. 2013 yılında Türkiye’de işsizlik ortalaması yüzde 9,7 iken Konya’da işsizlik Türkiye ortalamasının 5 puan altında yüzde 4,7’dir. Konya olarak biz son on iki yılda ülkemize güvendik. Bu güven ve inançla yatırım yaptık, üretim yaptık, risk aldık. Bu noktada bir rakamı daha paylaşmak istiyorum. Konya’nın 2014 yılı ilk çeyrek sonu itibariyle toplam yıllık kredi borcu yüzde 43 artarak 21 milyar liraya yani 10 milyar dolara çıktı. Faiz lobilerinin, büyük tefecilerin hedefi biz reel sektördük. Ya biz kazanıp ülkemizi büyütecektik ya da onlar kazanıp kendilerini büyüteceklerdi. Bu kadar emin konuşuyoruz çünkü biz bu filmi çok gördük. Ocak ayında biz dedik ki faizleri çok artırmayın ülke ekonomimizin dengesini bozmayın. Biz çalışırız, üretiriz üzerimize düşeni yaparız dedik. Ocak’ta Konya ihracatını yüzde 50 artırdı. Fakat 29 Ocak gecesi baktık ki faizler iki kat artmış. Kaybeden kim, gene biziz."

"GEREĞİNİ YAPIN"

29 Ocak’tan bugüne geçen sürede büyüme ve sanayi üretiminin beklentilerin üstünde arttığını ifade eden Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ekonominin yarısı veriler, rakamlar ise de diğer yarısı da beklenti, istikrar ve geleceğe güvenle bakabilmektir, yani moral motivasyondur. Şimdi biz piyasa ortalamalarında faiz indirimi bekliyoruz. Faiz düşerse kur artar kriz olur algısını yenelim. Yüksek faiz mi, yüksek kur mu ikilemiyle iş âlemimizin moralini bozmayalım. Yüksek faiz de yüksek kur da zararlıdır; ancak yüksek kurun zararları kısa vade de görülür, yüksek faizin zararları ise orta ve uzun vadede görülür ve yıkıcı etkisinin telafisi uzun sürer. Bin yıldır bu coğrafyadayız. Bu topraklar için gerektiğinde kanımızı istediler kanımızı verdik, canımızı istediler canımızı verdik. Göç edin dediler; Karadeniz’den, Balkanların en ücra köşesine kadar göç ettik. Bundan otuz yıl önce de Anadolu insanına artık çalışın, üretin bu ülke için alın terinizi verin dediler, otuz yıldır çalışıyoruz, üretiyoruz. 12 yıl önce yeni bir iktidar geldi. Onlar daha çok çalışın, daha çok üretin, dünyaya açılın, ihracat yapın dediler; 12 yılda, milli gelirimizi 3 kat, ülke ihracatımızı 5 kat, Konya’nın ihracatını 13 kat artırdık. 2023 hedefleri kondu, bu hedefler için azimle karalılıkla çalıştık daha da çok çalışacağız. Özellikle belirtmek istiyorum ki, bu topraklarda bin yıldır akan kan ne kadar kutsalsa bu ülke için bizim akıttığımız alın teri de o kadar kutsaldır. Tüm ekonomi yönetiminden istirhamımız şudur ki; bizim helal alın terimizi haramilere yedirmeyin. Son olarak şunu ifade etmek istiyorum; biz bugüne kadar gereğini yaptık, gereğini yapma sırası artık sizde."

CİHAN

Yorumlar