Kriptolu telefonlara bakan 5 kişi görevden alındı

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Başbakan Erdoğan’ın dünkü grup toplantısında ‘Kriptolu telefonlar dinlenmiş’ açıklaması ardından 5 kişinin görevden alındığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Kriptolu telefonlara bakan 5 kişi görevden alındı

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Başbakan Erdoğan’ın dünkü grup toplantısında ‘Kriptolu telefonlar dinlenmiş’ açıklaması ardından 5 kişinin görevden alındığını açıkladı. Işık, "Dün Başbakanımızın bir açıklamasıyla BİLGEM’de kriptolu telefonlara bakan 5 kişi izne ayrıldı ve kurumla irtibatları kesildi. Bu inceleme bitene kadar da sonuç ortaya çıkana kadar da bu konudaki çalışmamız bitecek. 2 soruşturma açılmasını istedim. Birincisi idari soruşturma açılacak, ikincisi de teknik inceleme daha öncede verdiğim talimatın yoğunlaştırılmasını tekrar arkadaşlarıma söyledim." diye konuştu.

Fikri Işık, Siyaset, Ekonomi ve Topum Araştırma (SETA) Vakfı’nın düzenlediği Arge ve İnavasyon’ konulu panele katıldı. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. "Başbakanın kullandığı telefonun yazılımının değiştiği yönündeki haberlere bir açıklama getirir misiniz?" sorusu üzerine Işık, "Sayın başbakanımızın telefonu dinlenmiş. 17 Aralık süreciyle ortaya çıkan net bir durum. Benim Bakanlık görevine atanmam Bakanlık Kurulu değişikliği ile oldu ve özellikle Şubat ayı başında Bilim Kurulu kararıyla görevine son verilen BİLGEM Başkanından sonra yeni Bilgem başkanına yeni verdiğim talimat kesinlikle kriptolu telefonların incelenmesi bunun 3 fazlı bir incelemeyle yapılması. Bu talimat dün verilmedi. 1 Şubat tarihi itibariyle göreve gelen BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin’e verdiğimiz bir talimattır. O da bu sistemin güvenliğini donanımını ve yazılımını mutlaka bir incelemeye alacağız." karşılığını verdi. "Başbakan dün TÜBİTAK ile ilgili bazı açıklamalar yaptı. Orada bazı düzenlemelerin yapıldığı anlaşılıyor. Bu görevden almalar şeklinde mi yoksa bir kanunla TÜBİTAK’ın tüm fonksiyonlarının yeniden gözden geçirilmesi şeklinde mi?" diye soran basın mensuplarına Işık, şöyle cevap verdi:

"Hayır şöyle TÜBİTAK’ın kendi kuruluş kanunu var. Bir kamu kurumu olup ta iş kanunuyla yürüyen bir kurum. Yani devlet memurları 657’ye tabi değil, Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi bir kurum işleyiş açısından. Sayın Başbakan’ın dün bahsettiği gibi maalesef orada bu paralel yapının, sızma girişiminde en fazla bulunduğu kurumlardan bir tanesi. Bu konuyla ilgili biz de hassasiyetle çalışıyoruz. Burada kesinlikle devletin güvenliği ile ilgili noktalarda devletin kendi hiyarerşisi içinde amirinden emir almayıp ta abisinden emir alan bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz ve tespitlerimiz neyse gereğini yaparız. Bunu bir kendi mevzuatı ve mekanizması var."

Görevden alınan personellerle ilgili de Bakan Işık şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şu ana kadar görevden aldığımız personel var. Sayı olarak Bilim Kurulu kararıyla alınan arkadaşlar var. Gündemde olan Hasan Palaz gibi isimler var. Biliyorsunuz o vekaleten Başkan Yardımcılığı yapıyordu, asaleten de BİLGEM Başkanlığı yapıyordu. Bir başka Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı görevden alındı. Bununla ilgili bazı şeyler var ama her görevden alma bu yapıyla ilgili demek doğru değil, insanların bir onuru var. Eğer bu yapıyla alakalı diye bir toptancı yaklaşımımız yok. Ne bir cadı avı, ne de devlet içine çöreklenmiş bu yapıya müsamahamız var."

SES KAYITLARI MONTAJ, UZMAN İNCELEMESİNE GEREK BİLE YOK

An itibariyle devlet yöneticilerine yeni bir telefon dağıtılmasının söz konusu olmadığını dile getiren Işık, Başbakan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtları için de "Profesyonel incelemeye gerek yok, kesinlikle montaj" değerlendirmesini yaptı.

Basın mensuplarının ses kayıtlarıyla ilgili sorusu üzerine Işık, "Ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim. Daha sonra biraz daha detaylı olarak baktığımda, sayın Başbakan’ın Konya’da olduğu halde Ankara’da, 2 kişi konuşurken birisi kısık sesle konuşurken diğerinin bağırması, psikolojik açıdan normal olmaz bu çok açık bir şekilde montaj. Eğer başbakanlık TÜBİTAK’tan teknik bir inceleme isterse yaparız, ama teknik incelemeye gerek kalmayacak kadar açık bir montaj olduğu ortada. Bunu başka bir teknik incelemeye gerek kalmadan söyleyebiliriz." diye konuştu.

"Başbakan kriptolu telefonların dinlenildiğini biliyoruz diyor. TÜBİTAK içinden mi dinlenildiği şüphesi var yoksa dışardan mı?" sorusu üzerine Bakan Işık, "Burada pek çok yöntem mümkün zaten şu anda bildiğimiz şey kriptolu telefonların dinlendiği. Ama kimin dinlediği ve nasıl dinlediği bu teknik incelemeden sonra ortaya çıkacak. Şimdi bu teknik inceleme bitmeden şöyle olmuştur demem mümkün değil. Ama bu dinlemenin pek çok yöntemi olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU AĞRI DAĞINI KONYA’DA MI SANIYOR

Ses kayıtlarıyla ilgili Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını sert bir dille eleştiren Fikri Işık, "Dün sayın Kılıçdaroğlu bu ses Ağrı dağı kadar gerçektir diyor. Herhalde sayın Kılıçdaroğlu Ağrı dağını Konya’da sanıyor. Bu kadar açık ve net montajı görmüyorsa, herhalde Ağrı dağının yerini de bilmiyor diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar