Kredi Kefalet Kooperatifi ortakları 286 bine ulaştı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kredi Kefalet Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredilere dair 2013 verilerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Kredi Kefalet Kooperatifi ortakları 286 bine ulaştı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kredi Kefalet Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredilere dair 2013 verilerini açıkladı. Buna göre 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 286 bine ulaştı. Kredi hacmi ise 9,7 milyar TL’ye yükseldi. Kefalet verebilen kooperatif sayısı 838 olurken bu sayının kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından yapılan yazılı açıklamada kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandıran kredilerin ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarklarını döndürdüğü belirtildi. Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kanalı ile küçük işletmelerin 2 milyona yakın esnaf ve sanatkârların kredi ihtiyaçlarının karşılandığına işaret edilen açıklamada “Yardımlaşma ve dayanışma temelinde küçük işletmelerin birleşerek kurdukları bu kooperatifler esnafımızın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadırlar. Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını bu kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz. Bu krediler çarkları döndürüyor, küçük işletmelerin rahat bir nefes almasını sağlıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkârın finansman kuruluşundan kredi kullanabilmeleri için kredilere karşılık bankaya kefalet vermekte ve kredi kuruluşuna garanti sağlıyor. Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarı faiziyle birlikte bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin bankadaki blokeli hesaplarından kesiliyor. Bugün itibariyle Türkiye’nin 81 ilinde kurulan bine yakın Kredi ve Kefalet Kooperatifleri küçük esnafa yardım edildi. Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 286 bine dayandı. Kredi hacmi ise 9,7 milyar TL’ye yükseldi. Kefalet verebilen kooperatif sayısı 838 oldu. 2002-2013 döneminde bütçeye toplam 2 milyar 553 milyon 973 bin 200 TL’lik ödenek konulduğunu ifade edildi. Bu ödeneklerin 2 Milyar 244 Milyon 282 bin TL’lik kısmı Aynı dönemde küçük işletmelere, esnaf ve sanatkârlara faiz indirimi olarak kullandırıldığı belirtildi. 2002-2013 döneminde Türkiye genelinde kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 870.000 küçük işletme/esnaf ve sanatkâr düşük faizli kredi imkânından yararlandırıldı.

Yazıcı'nın açıklamasında 2014 için de "2014 Yılı Bütçesi için ise kaynak miktarı 528 milyon 108 bin TL olarak kesinleşmiştir” şeklinde konuşan Bakan Yazıcı, “Bu ödeneğin tamamının 2014 yılı içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkârın 2014 yılında yorumu yapıldı.
CİHAN

Yorumlar