Kredi kartında taksidin kaldırılması düğünleri vuracak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Şubat tarihi itibariyle kredi kartıyla taksitli altın satışına son vermesi kuyumcu esnafını düşündürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Kredi kartında taksidin kaldırılması düğünleri vuracak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Şubat tarihi itibariyle kredi kartıyla taksitli altın satışına son vermesi kuyumcu esnafını düşündürüyor. Bazı kuyumcular nakit satış sebebiyle düzenlemeye destek veriyor. Karşı çıkanlar ise kararın düğünleri vuracağı görüşünde. Kuyumcular, ilk bir haftada işlerinin yüzde 15-30 arasında düştüğünü söylüyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyesi de olan Mithat Rızvanoğlu, Bursa’da yaklaşık 30 yıldır kuyumculuk yaptığını belirterek, “Kredi kartına yaklaşık on sene önce ben taksit uyguladım. Ama bu taksit olayını Şubat bir itibari ile sonlandırmak zorunda kaldık. Bunun bizim mesleğimizi olumsuz yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Çünkü halkın alım gücü yeterli değil. Onun için taksit imkanı olduğu zaman vatandaş daha rahat bir şekilde alabiliyordu.” dedi.

Bu kanunun düğünleri vuracağına savunan Rızvanoğlu, şöyle konuştu: “Önümüz yaz, yazın tabii ki düğünler biraz daha fazla oluyor. Düğünün fazla olması masrafları da peşinden getiriyor. Taksit imkanı olsa bunu daha ileri erteleme imkanı oluyordu. Artık bundan sonra öyle bir şey yapamayacağız. Evlenenlerin artık fazla altın istemeden, basit şeylerden, gümüşe veya emitasyona dönerek kuyumculuktan uzaklaşacağını düşünüyoruz.”

Bankların, pos cihazlarına aylık bir ciro tutturulamadığı zaman 30 lira ile 100 dolar arasında cezalandırdığını anlatan Mithat Rızvanoğlu, “Biz de yük olduğu için 9 tane banka pos cihazı vardı hepsini iade ettik. Elimizde şu anda bir tane bankanın pos cihazı kaldı, bununla da tek çekimleri idare edeceğiz.” diye konuştu.

Kuyumcu Umut Yalın ise alınan kararın olumlu ve olumsuz yönlerinin olduğunu dile getirirken, şunları söyledi: “Çoğu esnaf arkadaşımız POS cihazını bankalara geri vermeye başladı. Fakat bunu kaldırmaları halka olumlu da yansıyabilir. Çünkü insanlar zorda kalınca kartla, taksitle aldıkları altını nakite çevirip sürekli bankalara borçlanıyordu.” ifadesini kullandı. İpin ucunun on sene önce, bankaların herkese kredi kartı vermesi ile kaçtığını belirten Yalın, şimdi ise işin toparlanmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Kuyumcu Turan Özdemir de kredi kartında taksitlendirme bittikten sonra satışların yüzde 15 civarında düştüğünü kaydetti. Özdemir, “Bundan sona da bu olumsuz yansıma artarak devam edecek gibi. Çünkü nakitte alışveriş son zamanlarda çok düştü. 2014’te işlerimiz zaten düşmüştü, şimdi bu taksitlendirme olayı da kalkınca işler daha da düştü. İşler iyi olmasa POS cihazlarını geri vereceğiz.” şeklinde konuştu,

Kuyumcu Kubilay Yağbasan ise kredi kartları kanunundan sonra satışların düştüğünü anlatırken, “Böyle olunca da POS cihazlarını teslim etmek zorundayız. Artık tek çekim olacağı için tek banka ile çalışacağız. Müşterilerimizde yüzde 20-30 civarında kaybımız oldu.” diye ifade etti.

SPEKÜLATİF SATIŞLAR DURDU

Kuyumcu Osman Kula da kredi kartlarındaki taksitlendirme olayının spekülatör altın satışlarını bitirdiğine dikkat çekerek, “Altını ihtiyaca binaen değil de zorluklarını gidermek için insanlar kredi kartına vadeli olarak alıyordu. Biz bunlara hayali satışlar diyoruz. Bunlar tamamen bitti. Artık kuyumcu dükkanlarına gerçek altın ihtiyacı olanlar geliyor.” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARDAN KARARSIZ

Altın alan Sunay Özen ise kararın doğru olduğunu belirterek, “Çok güzel ve yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlar borçla borç kapatmaya çalışıyorlar. Doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Kararın yanlış olduğunu savunan, isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş ise şunları anlattı: “Bu tip şeyler koşullardan meydana geliyor. Ülkenin koşulları iyi olsa halk zaten böyle bir taksitlendirmeye gitmez. Onun için yine zor durumda kalacak olan halktır. Bizim bir geleneğimiz var, düğünler, sünnetler hediyeler altın üzerine kurulmuş, onun için hükümetin bunu düşünmesi lazımdı. Hele onun tabanı daha fazla bu işlere düşkün.”


CİHAN

Yorumlar