'Kredi kartına taksit sınırlaması esnafın iş potansiyelini azaltacak'

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren kredi kartıyla yapılan alışverişlere taksit sınırlandırılması getirilmesinin, piyasalardaki dengeleri bozabileceğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
'Kredi kartına taksit sınırlaması esnafın iş potansiyelini azaltacak'

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren kredi kartıyla yapılan alışverişlere taksit sınırlandırılması getirilmesinin, piyasalardaki dengeleri bozabileceğine dikkat çekti. Uygulamanın esnafın iş potansiyelini de azaltacağını belirterek, “Bundan en fazla telekomünikasyon, akaryakıt, gıda ve kuyumculuk alanlarında çalışan işletmelerin etkileneceği görülmektedir. Bu kategorilerde, kredi kartı ile gerçekleştirilecek alımlarda taksit uygulanmaması öngörülmektedir.” dedi.

İESOB Başkanı Mutlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartına getirilen kısıtlamanın esnafa yansımasını değerlendirdi. İletişimin son yılların en hızlı gelişme göstererek Türk ekonomisine en fazla katkı yapan sektörlerden biri haline geldiğine işaret eden Mutlu, “Örneğin yaşanan çağda cep telefonu artık lüks bir tüketim aracı değil, zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dolayısıyla telekomünikasyon, günümüzde büyük önem kazanmıştır ve cep telefonu alım satım ve servislerine ilişkin çok sayıda esnaf sanatkarımız bu sektörde faaliyet göstermektedir. Cep telefonu alışverişlerinde kredi kartına taksitlendirmenin kaldırılması, alım gücü düşük tüketicilerin bu sektörde çalışan esnaf sanatkarlarımızdan olan alışverişlerini de minimum seviyeye düşürecektir.” diye konuştu.

'TAKSİT SINIRLAMASI, ESNAFI TEDİRGİN EDİYOR'

Gıda alanında da önemli sayıda esnaf ve sanatkarın faaliyet gösterdiğini dile getiren Zekeriya Mutlu, gıda işiyle uğraşan üyelerinin, kredi kartı düzenlemesiyle iş potansiyellerinin azalacağını ileri sürdü. Esnaf ve sanatkarların toplum yaşamında hem üretici hem tüketici konumda olduğunu vurgulayarak, “Gıda işiyle uğraşan ve işyerlerine toplu alım yapan pek çok üyemiz de kredi kartı kullanarak maliyetlerini taksitlendirmektedir. Bu sektördeki üyelerimiz, yeni düzenlemeyle hem iş kaybına uğrayacak hem de mal alımındaki avantajlarını yitireceklerdir.
Tüm bunların yanısıra akaryakıt ve kuyumla ilgili harcamalarda da taksit uygulanmaması, bu sektörlerde de ciddi bir tedirginlik yaratmıştır.” dedi.

'UYGULAMA KAYITDIŞINI KÖRÜKLER'

İESOB Başkanı Mutlu, israfa karşı olduklarını, tüketimi tahrik eden ve insanların ödeme güçlerini aşan aşırı taksitlendirmeleri de onaylamadıklarını belirterek, “Ancak Türkiye’de uzun yıllardır kredi kartı ile yapılan satışların taksitlendirilmesi de bir alışveriş kültürü olmuştur. Daha önceden senet ve bono karşılığı yapılan alışverişler yerine kredi kartı kültürü oturmuş, kayıtdışıyla mücadelede önemli kazanımlar elde edilmiştir. Dolayısıyla uzun yıllardır uygulanan bir metodun bir anda bıçak gibi kesilmesi, beraberinde bazı sakıncaları da getirebilecektir. Ekonomi çevreleri, düzenlemenin bu haliyle kayıtdışı ticareti, haksız rekabeti ve kazancı, cihaz kaçakçılığını ve POS tefeciliğini körükleyebileceğini ifade etmektedirler.” uyarısında bulundu. Ekonomik konjonktürün yavaşlama eğilimine girdiği bir dönemde alınan bu kararların talep daralması, üretimin gerilemesi ve işsizliğin artmasına da yol açabileceğine dikkat çekerek, aceleye getirilmeden, meslek kuruluşlarının ve reel sektör temsilcilerinin de görüşleri alınarak yeniden gözden geçirilmesini istedi. CİHAN

Yorumlar