Kredi Çekenlere Sigorta Zorunluluğuna Son

Bireysel kredilere bağlı yapılan sigortalarda değişikliğe gidildi. Bankalar kredi verirken sigorta şirketi konusunda sınırlama getiremeyecek.

Google Haberlere Abone ol
Kredi Çekenlere Sigorta Zorunluluğuna Son

Kredide sigorta zorunluluğu kalkıyor, tüketiciye sigorta şirketini seçme hakkı geliyor. Hazine Müsteşarlığı, bireysel kredilere bağlı yapılan sigortalara yönelik yönetmelik yayınlayarak, bankaların kredi ile ortak düzenledikleri sigortalarda mühim değişiklikler yaptı. Mevcut uygulamada bankalar, bütün bireysel kredilerde başta yaşam sigortasını koşul koşarken, kredinin türüne nazaran de kasko, trafik, konut, yer sarsıntısı sigortalarını ya çalıştıkları ve ya gruba bağlı kendi sigorta şirketlerinden yapıyorlar.

TEPKİSİNİ ARTIRDI

Bu uygulama yıllardır tüketici şikayetlerine konu olurken; son çağda birtakım bankaların poliçeyi yenileyip, primi tüketicinin borcuna yansıtmaları, birtakım bankaların, 'sigortayı ben yapacağım diğer şirketin poliçesini kabul etmem' yaklaşımı son kullanıcıların tepkisini daha da artırdı.

BANKANIN İTİRAZ HAKKI YOK

Hazine, 13 Mart'ta yayınladığı yönetmelikle, kredilerle bağlantı sigortalara yeni düzenleme getirdi. Uygulama ise 6 ay sonra başlayacak. Buna göre, bankalar sigorta şirketi ile ilgili tüketiciye sınırlama getiremeyecek. Tüketici, kredi ile bağlantılı bankanın istek ettiği teminat ve süreye müsait poliçeyi, istediği şirketten yaptıracak, banka da poliçeyi kabul edecek. Sigortanın belirli kuruluşa yaptırılmasına ait kredi sözleşmesine konacak her çeşitli şart, geçersiz sayılacak. Kredi ile bağlantılı yapılan kasko, konut, yaşam bunun şeklinde mecbur olmayan sigortaların yenilenmesinde kredi vadesi süresince tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak. Daha açık bir anlatımla, sigorta şirketi, kredinin başında lüzumlu risk incelemesini yapıp, poliçeyi kesecek; kredi süresi içerisinde de sigorta şartlarında tüketici aleyhine değişiklik yapamayacak.

KONUT KREDİSİNE DÜZENLEME

Yeni düzenleme, bankalara da tüketiciyi sigorta ile ilgili bilgilendirme yükümlülüğü getiriyor. Eğer tüketici, bankanın anlaşmalı bulunduğu sigorta şirketinden poliçe düzenlenmesini kabul ederse, yapılacak sigortalar ile ilgili banka, tüketiciye bilgi formu düzenleyip, imzalattıracak. Hazine'nin yeni düzenlemesinde mesken finansmanı kapsamında kullandırılan kredilerde de değişikliğe gidildi. Bu çerçevede, mesken için yapılan sigortanın bedeli, kredi tutarından müstakil olacak ve sigorta bedeli, konutun tekrar inşaat maliyeti temel alınarak belirlenecek, maliyetin tespitinde arsa ederi dikkate alınmayacak.

HAYAT SİGORTASINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Kredi ile bağlantılı yaşam sigortalarında da mühim değişikliğe gidildi. Hayat sigortası kredinin vadesi ve kalan borç tutarıyla uyumlu olacak. Yıllık ve ya aylık, üç maaş bunun şeklinde kredi borcu ödeme periyoduna bağlı düşen tutarlı poliçe düzenlenecek. Sigorta bir seferlik bütün kredi süresini kapsayabileceği bunun şeklinde yıllık yapılıp, her sene da yenilenecek. Bugün 100 bin liralık, 3 sene vadeli kredi kullanıldığında, teminat tutarı 100 bin liralık yaşam sigortası yapılıyor, prim de ona nazaran belirlenip, bir seferde tüketiciden alınıyor. Yeni uygulama ile sigorta, kredi vadesine bağlı düşen biçimde yapılacağı gibi, yıllık şekilde düzenlenip, yenilenebilecek ve primler de buna nazaran belirlenecek. Yenilemede kredinin bitimine üç ay kalmışsa, üç maaş da yaşam sigortası düzenlenecek.

ZORUNLU SİGORTANIN TAKİBİ BANKAYA AİT

Yeni uygulamanın en mühim tarafı ise, bankalara krediye bağlı yapılan mecbur sigortaları takip etmek yükümlülüğü getirmesi. Kimi hallerde bankalar krediyi verirken başta trafik, yer sarsıntısı sigortası bunun şeklinde mecbur sigortaları yapıyor fakat bir sene sonra yenilemiyor. Tüketici ise sigortasının yenilendiğini zannedip, hem kendisi yaptırmıyor hem de mühtemel risk mecburiyetinde mağdur bir hale düşüyor. Hazine, bu uygulamayı da değiştirdi ve kredinin başında sigortanın yaptırılmasının kontrolünü bankalara verdi. Ayrıca sigortanın kredi vadesi boyunca restorasyon mesuliyeti tüketicide olacak fakat banka, sigortanın yenilenmesi ile ilgili tüketiciyi mecbur şekilde bilgilendirecek. (Kaynak:Hürriyet)

SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar