Köylüler termik santral için zeytinliklerin kamulaştırılmasını istemiyor

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüşe rağmen Soma ilçesinde, Kolin Kömürlü Termik Santrali için bölgede 84 kişiye ait toplam 388 bin 501 metrekarelik zeytinlik alan kamulaştırılacak. Bu yüzden...

Google Haberlere Abone ol
Köylüler termik santral için zeytinliklerin kamulaştırılmasını istemiyor

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüşe rağmen Soma ilçesinde, Kolin Kömürlü Termik Santrali için bölgede 84 kişiye ait toplam 388 bin 501 metrekarelik zeytinlik alan kamulaştırılacak. Bu yüzden bölgede binlerce zeytin ağacı kesilecek. Geçimini zeytincilikten sağlayan 130 haneli Yırca köyündeki vatandaşlar mağdur olacak. Kamulaştırılacak arazilerin tamamının sahibi Yırca köylüleri. Kamulaştırmaya karşı olan vatandaşlar, geçim kaynaklarının ellerinden alınacağını söylüyor. Kesileceklerin arasında, 500 yaşında zeytin ağaçları da olduğu iddia ediliyor. Devletin, bazılarına peşkeş çekme adına zeytinlikleri talan edeceğini öne süren köylüler, kamulaştırmaya karşı olduklarını kaydetti.

Kamulaştırılacak olan alanda 10 dönüm zeytinliği bulunan Mustafa Sezer, termik santral kurulması için kamulaştırma yapılmasına karşı olduğunu belirterek, "Yazık, çok yazık. Bu kadar zeytin ağıcının talan edilecek olması günah değil mi? İnsanlar bu ağaçlara ömürlerini veriyor." dedi. Daha önce başka bir termik santral kamulaştırmasında 80 zeytin ağacının gittiğini aktaran Sezer, "Benim 7 dönüm arazim kamulaştırılacak ve 80 zeytin ağacım gidecek. Bu ağaçlar arasında, 500 yıllık zeytin ağaçlarım var. Yazık günah değil mi bunlara?" şeklinde konuştu. Kamulaştırılacak alanın tamamına yakınının zeytin tarlası olduğunu vurgulayarak, "Ben bu zeytin tarlamdan, yıllık 20 bin liranın üzerinde gelir elde ediyorum. Bana her sene bu parayı kim verecek? Ben geçimimi neyle sağlayacağım? Zeytinliklerim giderse ben çocuklarıma, torunlarıma ne bırakacağım? Bu yapılan, insanlara zulümdür. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Eğer anlaşamazsak yasal yollardan hakkımızı arayacağız." dedi.

Söz konusu alandaki 10 dönüm arazisinde 200 tane zeytin ağacı olduğunu belirten köy sakinlerinden Cemil Saygılı da kamulaştırmaya kesinlikle karşı olduklarını söyledi. Ağaçlarına yazık olacağını dile getiren Saygılı, "Biz geçimimizi zeytinden sağlıyoruz. Ben zeytinden elde ettiğim gelirle üç aileye bakıyorum. Eğer zeytin tarlalarımız kamulaştırılırsa mağdur oluruz." diye konuştu. İnsanların geçim kaynağının ellerinden alınacağını belirterek, "Yıllardır zeytincilikle uğraşıyorum ve geçim kaynağın bu. Kamulaştırma yaparak, arazilerimizle zengin insanları daha da zenginleştirecekler. Kamulaştırma nedeniyle bu köyde mağdur olacak insanlara yazık değil mi? Eğer kamulaştırma için yeterli fiyatı vermezlerse hakkımı yasal yollardan arayacağım." dedi.

Köyde hiç kimsenin kamulaştırmayı istemediğini savunan Yırca Köyü Azası Kadir Şahan, köylülerin arazilerini satma taraftarı olmadığını söyledi. Kamulaştırılmak istenen arazinin tamamına yakınının zeytinlik olduğunu aktaran Şahan, binlerce ağacın kesileceğini söyledi. Kamulaştırma olması durumunda, arazi sahiplerinin ailelerinden en az bir kişinin istihdam edilmesini gerektiğinin altını çizerek, "Köyümüzün gelir kaynağı zeytincilik. Eğer zeytincilik de ellerinden alınırsa köyde yaşan o kadar insan ne iş yapacak?" diye sordu.

Korunan alanlarda acele kamulaştırma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu savunan Greenpeace avukatı Deniz Bayram ise şunları kaydetti: “Kömüre dayalı termik santraller, yurt savunmasıyla ilgili olmadığı gibi halk sağlığı ve çevre hakları açısından üstün kamu yararını hiçe saymaktadır. Çevre ve insan sağlığı için son derece zararlı olacak bir kömürlü termik santral için kamu yararı adı altında acil kamulaştırma yapılması ve koruma altındaki zeytinliklerin bunun için yok edilmesi kabul edilemez. Son dönemde gündem olan yasa tasarısıyla da zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasının sözde yasal dayanağı oluşturulmaya çalışılıyor. Hukuk eliyle çevrenin ve halk sağlığının tehlikeye atılması bir an önce durdurulmalı, zeytinlikleri açıkça enerji yatırımlarına açan yasa tasarısı geri çekilmeli ve Soma Kolin Termik Santrali projesi hayata geçmemelidir."

Santralin geçen mart ayında düzenlenen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katılmış, "Kömür yatırımları yaparken bizi, zeytin ağaçlarını azaltıyorsunuz diye eleştiriyorlar. 12 yıl önce 91 milyon adet zeytin ağacı vardı, bugün 161 milyon adet var. Biz çevreyi kirletmeyeceğiz. Çevreye rağmen değil, çevreyle beraber bu enerji yatırımlarını yapacağız." demişti. CİHAN

Yorumlar