KOSB Başkanı Hasyüncü: Asgari ücrette ısrar eden işçi bulmakta zorlanır

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB)Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, işyerlerinde asgari ücretle çalıştırılan işçinin hemen hemen kalmadığını iddia etti. Asgari ücrette ısrar edenleri eleştiren Hasyüncü, "Bir taraf asgari ücretin...

Google Haberlere Abone ol
KOSB Başkanı Hasyüncü: Asgari ücrette ısrar eden işçi bulmakta zorlanır

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB)Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, işyerlerinde asgari ücretle çalıştırılan işçinin hemen hemen kalmadığını iddia etti. Asgari ücrette ısrar edenleri eleştiren Hasyüncü, "Bir taraf asgari ücretin üstünde eleman çalıştırırken, diğer tarafın 'ben asgari ücretle işçi çalıştıracağım' derse eleman bulma imkanı olmaz." dedi.

KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, KOSB’deki birçok fabrika kapısına ve servis araçlarına asılan ‘eleman aranıyor’ ilanlarıyla ilgili konuştu. Kayseri olarak 3 -4 yıldır istihdam fuarı açıldığını anımsatan Hasyüncü, Türkiye’de işsizlikten daha ziyade iş beğenmeme sorunu olduğunu iddia etti. İş-Kur’a kayıt yaptıran işsizlerin yüzde 70’inin daha iyi iş arayanlar olduğunu belirten Hasyüncü, "Yani ‘ben boşum’ demiyor. Mevcut işini beğenmeyenler, daha iyisini bulabilirim mi düşüncesiyle arayış içindeler. Artık bu zihniyetin değişmesi ve üretmenin zevkine varmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Şu anda asgari ücretle çalıştırılan işçinin hemen hemen olmadığını savunan Hasyüncü, asgari ücretin tek rakam olarak değil de bölgelere göre ayarlanması önerisinde bulundu. Hasyüncü, İstanbul ile Bayburt’un yaşam şartlarının aynı olmadığını örnek vererek önerisini güçlendirdi. İşçi bulunamamasında işverenin sorumluluğunun olup olmadığının sorulması üzerine Hasyüncü, şunları ifade etti: "İşverene de gayret düşüyor. Sadece üretimde değil istihdamda da bu arz talep meselesi. Bir taraf asgari ücretin üstünde eleman çalıştırırken diğer taraf 'ben asgari ücretle işçi çalıştıracağım' derse eleman bulma imkanı olmaz."

İsmini vermek istemeyen OSB’deki bir işletme sahibi de fabrikaların kapılarındaki ‘eleman aranıyor’ levhalarının sürekli durduğunu ifade etti. Her işletmenin değişmeyen kalifiye çalışanları olduğunu anlatan fabrika sahibi, ara eleman konumundaki işçilerin daha iyi şartlar bulması durumunda işten ayrıldığını ve bunun işçi açığı doğurduğunu dile getirdi. Aynı kişi, çok sayıda işçi çalıştıran işletmelerdeki işçi sirkülasyonunun ise normal olduğuna dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar